ZONH

Kanker en Leven: passende zorg begint bij verbinding

Afgelopen vrijdag 20 juni was de Cultuurkoepel in Heiloo het toneel van een inspirerende middag vol inzichten en verbindingen tijdens het middagcongres Kanker & Leven. Het centrale thema? Samen werken aan passende zorg voor mensen die leven met of na kanker. Ruim 70 professionals uit de formele én informele zorg kwamen samen.

Een toekomst in cijfers
Frenk Kapiteijn (IKNL) opende met een confronterende boodschap: in 2032 worden ruim 156.000 nieuwe kankerdiagnoses per jaar verwacht. Oorzaken? Onder andere dubbele vergrijzing, leefstijl en ook betere diagnostiek. Toch is er hoop: door onder andere betere organisatie van zorg en sterke netwerken stijgen de overlevingskansen. De nieuwe interactieve IKNL netwerkkaarten kunnen helpen om elkaar makkelijker te vinden en samen te werken aan goede, samenhangende zorg.

Inspirerende praktijkvoorbeelden
Inge Jochem deelde vier inspirerende voorbeelden van transmurale samenwerking. Zo besprak ze het ‘time-out gesprek’, waarin huisarts en specialist met de patiënt stilstaan bij wat er écht toe doet. ‘Artsen dachten eerst: ontneem je dan niet iemands hoop? Nu zeggen ze: wat een waardevolle gesprekken’, vertelde ze. Haar oproep: ‘Vertel de effecten, deel de verhalen. Dan gaat het leven en raken mensen enthousiast. We doen het uiteindelijk voor iedereen!’

Lonneke, dagvoorzitter: ‘Laten we zorgen dat we met elkaar de keten gaan versterken. Zoek elkaar op.’

Kanker raakt alles
Een panel met zorgprofessionals én een ervaringsdeskundige liet zien dat kanker veel meer is dan een medische diagnose. Het heeft invloed op werk, relaties en zingeving. De conclusie? De juiste zorg op het juiste moment op de juiste plek vraagt om elkaar kennen, om samenwerking én om ondersteuningsmogelijkheden tijdig bij de patiënt te benoemen, zoals de mogelijkheden van informele zorg. Hoe vaker we het er over hebben, hoe normaler het wordt.

Een kijkje in het leven van
GZ-psycholoog Marianne Kool (AVL) nam ons mee in het leven met uitgezaaide kanker. ‘Mensen leven in een tussenfase. Niet meer beter, maar ook niet dood’, zegt ze. Met aangrijpende citaten en wetenschappelijke inzichten liet ze zien hoeveel impact dat heeft. Haar advies? Meer aandacht voor mentale zorg, zoals de kortdurende therapie CALM, die focust op betekenisvol leven met kanker. De afsluiting kwam van theatermaker Bert Vos, die op ontroerende én humorvolle wijze zijn eigen ervaringen met kanker deelde. Van chemo tot vioolmuziek, en van infuuspaal tot pizzadozen. ‘Mooi hoe Bert via theater zaken uit de taboe sfeer haalt’, aldus een van de bezoekers.

Ontmoeting
Naast inspirerende sprekers bood het congres volop ruimte om te netwerken. Ook op de informatiemarkt werd verbinding gezocht en gevonden. ‘Ik kende Anna’s Huis nog helemaal niet. Dankzij de netwerkmarkt heb ik echt nieuwe contacten gelegd,’ aldus een deelnemer. Een ander miste wat regionale focus, maar gaf tegelijkertijd aan: ‘De inzichten uit andere regio’s zetten me ook aan het denken. Het inspireert!’

Meer informatie?
Kanker & Leven is een initiatief van de Taskforce Cancer Survivorship Care. Het middagcongres voor de regio Noord-Holland en Flevoland werd georganiseerd door ZONH, samen met verschillende partners in zorg en welzijn. Meer informatie vind je op de congrespagina van Kanker & Leven. Wil je de presentaties inzien van deze middag? Je vindt de presentaties hieronder: