ZONH

Ketenaanpak Valpreventie: Samenwerking in Zaanstreek-Waterland

Elke vijf minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val. Dit heeft grote gevolgen voor zelfredzaamheid, zorgkosten en kwaliteit van leven. In 2020 overstegen de medische kosten al 1 miljard euro.

Gemeenten zijn vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) verantwoordelijk voor de Ketenaanpak Valpreventie. In Zaanstreek-Waterland is deze aanpak al goed ingebed.

De Ketenaanpak Valpreventie: vier essentiële stappen

De aanpak volgt regionale richtlijnen en bestaat uit:

  1. Opsporen valrisico: Zorg- en welzijnsprofessionals signaleren ouderen met verhoogd valrisico via drie vragen over vallen, angst en mobiliteit.
  2. Bepalen mate van valrisico: de zorgprofessional of beweegmakelaar bepalen de mate van valrisico.
    • Laag risico: Beweegmakelaar begeleidt inwoner naar sportaanbod.
    • Matig risico: Doorverwijzing naar een valpreventieve interventie.
    • Hoog risico: Verwijzing naar zorgverlener voor valrisicobeoordeling.
  3. Valrisicobeoordeling bij hoog risico: Uitgevoerd door huisarts, praktijkondersteuner of valanalist, onder eindverantwoordelijkheid van de huisarts of specialist ouderengeneeskunde.
  4. Valpreventieve interventie en doorgeleiding bij matig- en hoog risico:
    • Matig risico: Deelname aan erkende valpreventieve interventie, ingekocht door gemeente.
    • Hoog risico: Valpreventieve interventie via de Zorgverzekeringswet.

De beweegmakelaar vormt de brug tussen zorg en sport en begeleidt en stimuleert ouderen naar passend beweegaanbod, ook na afronding van de valpreventieve interventie.

Lokale aanpak

Lokale valpreventieketens zijn door gemeenten opgezet, daarbij ondersteund door de GGD en ZONH, waarin professionals uit zorg en welzijn samenwerken om valpreventie structureel in te bedden.

Waar staan we nu?

Onder begeleiding van GGD Zaanstreek-Waterland en ZONH zijn regionale afspraken geformaliseerd. Valpreventieve interventies worden aangeboden en voor de hoog risicogroep vanaf Q2 2025 vergoed binnen de Zorgverzekeringswet

Vervolgstappen

ZONH en GGD ontwikkelen een regionale handreiking met de afspraken voor de ketenpartners. Deze verschijnt voor de zomer van 2025. Regionale begeleiding door ZONH en GGD wordt verbreed naar meerdere ketenaanpakken (o.a. GLI en Welzijn op Recept). Coördinatie van de lokale ketens dient geborgd te worden.