ZONH

Apotheker en Leefstijlcoach starten Leefstijlweek

 

Van 31 jan t/m 4 feb 2022 organiseren de leefstijlcoaches van Diëtist & Leefstijl Slim Fit samen met apothekers een Leefstijlweek voor alle inwoners van de Noordkop en Texel. Tijdens deze week kunnen mensen zich aanmelden voor een gratis en vrijblijvende leefstijlcheck.

Afvallen, fitter worden en beter slapen
Er is veel animo voor de Apotheek Leefstijlweek. Esther van den Berg, leefstijlcoach en een van de initiatiefnemers vertelt: “Mensen herkennen zich in de oproep; ze willen afvallen, fitter worden en beter slapen. Maar ook mensen die al aan een leefstijltraject deelnemen hebben zich aangemeld. Zij zijn benieuwd of hun medicatie bijvoorbeeld minder kan nu ze een gezondere leefstijl hebben aangenomen.”
Wat is de rol van de apotheker bij een gezonde leefstijl? Dat vertelt Elly Zon, apotheker bij Apotheek Zuiderhaaks en Bernhardplein in Den Helder: “Er zijn geneesmiddelen die het moeilijker maken om af te vallen of die gewichtstoename als bijwerking hebben. Daarnaast zijn er ook geneesmiddelen die het lastig maken om meer te bewegen, bijvoorbeeld bètablokkers en plaspillen. Ook kan de apotheek meekijken welke geneesmiddelen misschien afgebouwd kunnen worden als je een leefstijlprogramma goed weet te volgen. Dit afbouwen moet natuurlijk altijd in overleg met de voorschrijver van het betreffende geneesmiddel worden gedaan.”

Vicieuze cirkel
Er is nu onvoldoende aandacht voor de interactie die medicatie op leefstijl heeft en andersom, geven zowel Elly als Esther aan. Esther: “Iemand vertelde me dat zijn diabetesmedicatie opgehoogd moest worden, maar van de medicatie krijgt hij maag-darmklachten. Naast hogere diabetesmedicatie krijg je dan ook een maagbeschermer en mogelijk iets voor de stoelgang. Dan neemt het medicatiegebruik opeens hard toe. Het is een vicieuze cirkel die je met leefstijl kan ombuigen, daar zie ik mooie voorbeelden van in de praktijk. Als medicatie kan worden afgebouwd ga je jezelf ook fitter voelen en dan val je ook weer gemakkelijker af.”

Elly: “De apotheek houdt wel medicatiebeoordelingen, maar voornamelijk bij ouderen die veel geneesmiddelen gebruiken. Natuurlijk kijken we met mensen mee naar hun mediatie als ze vragen hebben, maar een medicatiebeoordeling is nu geen standaard onderwerp dat meegenomen wordt in leefstijlinterventies. Bij de start van een traject zou hier wel naar gekeken moeten worden. Het kan mensen ook inzicht geven waarom afvallen bijvoorbeeld moeilijk gaat of we kunnen in overleg met de behandelaar een alternatief zoeken.”

Iedereen is welkom
Om aan de leefstijlweek mee te doen is geneesmiddelengebruik geen verplichting. Elly: “Iedereen is welkom, ook mensen die geen mediatie gebruiken, maar wel hun leefstijl willen verbeteren. Je krijgt dan natuurlijk geen gesprek met een apotheker.” Esther: “Ook al denk je: ‘dat is niets voor mij’, er zijn altijd punten te vinden waarop je je levensstijl kan verbeteren. We kijken per persoon wat het beste bij diegene past.”
Het gesprek is gratis en vrijblijvend. De basisverzekering vergoedt eventuele vervolggesprekken met een diëtist of deelname aan een leefstijltraject. De apotheken die meedoen aan de pilot zijn de Texelse Apotheek (Den Burg), Apotheek Hollands Kroon (Anna Paulowna), Apotheek Zuiderhaaks en Bernhardplein (Den Helder). Aanmelden kan door te bellen met 0223-234577 of via de website: www.dietist-leefstijl.nl/leefstijlweek.