ZONH

Professionele geestelijke hulp

Centrum voor Levensvragen

Het CvL is beschikbaar voor bewoners van de regio’s Kop van Noord-Holland, Noord-Kennemerland, West-Friesland en Zaanstreek-Waterland. Er zijn circa twintig gediplomeerde en erkende geestelijk verzorgers bij aangesloten. Inwoners kunnen hier terecht met vragen over de kwaliteit van leven, het omgaan met ernstige ziekte, verlies van naasten of bij een naderend overlijden. De vrijwilligers van de telefoondienst van het CvL zorgen dan voor de beste match met één van de geestelijke verzorgers.

Een luisterend oor
Sinds 2019 is er een landelijke subsidie voor geestelijke hulpverlening. Hiermee kan het CvL nu in veel gevallen de hulpverlening vergoeden. Pauline van Zaalen, geestelijk verzorger bij het CvL: “Veel mensen leven met vragen, maar in het dagelijks leven is niet altijd voldoende aandacht voor zingeving. Het is een belangrijke ontwikkeling dat geestelijke verzorging voor mensen thuis beschikbaar komt. Mensen blijven langer thuis wonen. Zeker nu met het onheilspellende Coronavirus weten mensen vaak niet tot wie zij zich kunnen wenden met een levensvraag.”

Het CvL bestaat in Noord-Holland reeds tien jaar en beantwoordt jaarlijks honderden telefoontjes. Hulpvragen komen binnen van de hulpvrager zelf, maar ook van naasten of doorverwijzende zorgverleners. Pauline: ”De vragen kunnen heel specifiek zijn. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb borstkanker. Wil ik mij nog laten behandelen?” Of: “Ik heb een diagnose gekregen en ben bang voor de dood.” Of: “Mijn zoon is overleden. Hoe vind ik hier een weg in?” Ik bied iedereen een luisterend oor, ongeacht wat de levensvraag is.”

Hoe werkt het?
Personen met een levensvraag en doorverwijzers met patiënten met een levensvraag kunnen contact opnemen met het telefoonteam via 06 13 95 68 23. Bij afwezigheid belt het telefoonteam op werkdagen binnen 24 uur terug. Het team bestaat uit goed opgeleide vrijwilligers die telefonisch een aantal vragen stellen. De vrijwilligers koppelen de personen met een levensvraag aan een van de geestelijk verzorgers van het Centrum voor Levensvragen Noord-Holland. Je kunt via de site ook zelf alvast een geestelijk verzorger kiezen.

Subsidie Geestelijke Zorg in de Thuissituatie
Sinds 2019 is er een subsidie beschikbaar voor geestelijke verzorging in de thuissituatie. Mensen die palliatieve zorg ontvangen en 50-plussers met levensvragen vallen binnen deze regeling. Zij kunnen individuele begeleiding ontvangen tot maximaal vijf gesprekken.
Uit dezelfde subsidieregeling kan de deelname aan een multidisciplinair overleg door een geestelijk verzorger worden gefinancierd. Ook is er begeleiding in groepen mogelijk.

Vrijwilligers
De telefoondienst van het CvL wordt bemant door een team van betrokken vrijwilligers. De vrijwilligers brengen de hulpvrager in contact met een van de erkende geestelijke verzorgers aangesloten bij het CvL.  Het CvL is op zoek naar mensen om dit team uit te breiden. Wilt u cliënten telefonisch opvangen en begeleiden naar passende geestelijke verzorging? Word dan vrijwilliger voor de telefoondienst van het Centrum voor Levensvragen.
Voor meer informatie over deze functie of het CvL kunt u contact opnemen met Yvette Goudsblom, of bezoek de website van het Centrum voor Levensvragen.

Het CvL wordt door ZONH in opdracht van vier Netwerken Palliatieve Zorg in Noord-Holland gefaciliteerd.