Thema: Gecombineerde Leefstijl Interventies

Gecombineerde Leefstijl Interventies (GLI) bestaan uit advies over en begeleiding bij voeding/eetgewoontes, beweging en gedragsverandering. Zij zijn gericht op het verwerven en behoud van gezond gedrag. De interventie kan ingezet worden bij overgewicht en obesitas, om gerelateerde aandoeningen zoals (pre) diabetes te voorkomen.
Lees verder

 

Bewegen op Recept Zaanstad

Meer weten?

Neem contact op met de projectmanager

Liliane Sinke
072 - 541 4600
Status: Afgerond
Thema: Gecombineerde Leefstijl Interventies
Dienst: Procesbegeleiding
Regio: Zaanstreek/Waterland

Bewegen op Recept (BOR) in Zaanstad richt zich op volwassenen uit achterstandswijken met aantoonbare gezondheidsrisico’s. BOR bevordert bij deze mensen een actieve leefstijl door het aanbieden van beweegprogramma’s.

Aanleiding

Uit cijfers van de GGD Zaanstreek-Waterland blijkt dat in de wijk Poelenburg in Zaanstad 75% van de inwoners onvoldoende beweegt en ruim 20% van de inwoners een matig tot slechte gezondheid ervaart. Poelenburg is één van de aandachtswijken in Zaanstad en behoort tot één van de 40 krachtwijken. Aangezien de beweeginterventies tot nu toe met name gericht zijn op de jeugd, is behoefte ontstaan aan een interventie gericht op volwassenen.
BOR Zaanstad is een vervolg op een eerder project BOR in Den Haag. In Den Haag is BOR een effectieve interventie gebleken.

Doelgroep BOR

Het project BOR is bedoeld voor volwassenen, die steeds met bepaalde lichamelijke klachten terugkeren naar de huisarts. Als de huisarts het idee heeft dat meer bewegen de gezondheid van de betrokken cliënt ten goede zal komen, kan hij een BOR-recept uitschrijven. Momenteel participeren 10 huisartsenpraktijken in het project.

Doel

Door deelname aan de beweegprogramma’s ervaren mensen zelf dat bewegen een positief effect heeft op lichaam en geest en wordt de zelfredzaamheid ten aanzien van gezond gedrag gestimuleerd. Het uiteindelijke doel is dat de deelnemer zo gemotiveerd raakt dat hij/zij blijft sporten na het doorlopen van het programma.

Projectleiding

De projectleiding is in handen van de GGD Zaanstreek-Waterland.

Rol ZONH

ZONH is bij dit project betrokken voor het creëren van draagvlak onder eerstelijnszorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en oefentherapeuten.
Het project is gestart in 2009 en per 1 januari 2013 beëindigd. Tijdens de projectperiode richtte het project zich met name op de wijken Poelenburg en Zaandam Zuid van Zaandam. 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Nieuws bij dit project

Onderzoek effecten Bewegen op Recept
Soort nieuws: ZONH nieuws
18-03-2014 - Stimuleert beweegactiviteit bij volwassenen die niet of nauwelijks sporten Bewegen op Recept (BOR) in Zaanstad richt zich op volwassenen uit achterstandswijken met aantoonbare gezondheidsrisico’s. BOR bevordert bij deze mensen een actieve leefstijl ...
Lees verder

Zorg en sport bewegen in de buurt
Soort nieuws: Nieuws voor u geselecteerd
04-06-2013 - In het rapport “Kennisvraag Zorg en Sport” doet het NIVEL suggesties om de samenwerking tussen zorgverleners en sportaanbieders in de buurt te verbeteren. In Noord-Holland begeleidt ZONH diverse initiatieven om samenwerking van huisartsen en fysiothe...
Lees verder

Bewegen op Recept Zaanstad gaat ook in 2013 door!
Soort nieuws: ZONH nieuws
18-12-2012 - Bewegen op Recept (BOR) is een gesubsidieerd project met een looptijd van drie jaar. De subsidie stopt per 31 december 2012. Gelukkig zijn er mogelijkheden gevonden om BOR ook in 2013 door te laten gaan. Inleiding Sinds 2010 is BOR stapsgewijs uitg...
Lees verder

Gecombineerde Leefstijl Interventies

Thema: Gecombineerde Leefstijl Interventies

Gecombineerde Leefstijl Interventies (GLI) bestaan uit advies over en begeleiding bij voeding/eetgewoontes, beweging en gedragsverandering. Zij zijn gericht op het verwerven en behoud van gezond gedrag. De interventie kan ingezet worden bij overgewicht en obesitas, om gerelateerde aandoeningen zoals (pre) diabetes te voorkomen. Meer informatie

Recente projecten