Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Weinig samenwerkingen tussen gemeente en zorgverzekeraars in Kop van Noord-Holland

Soort nieuws: Nieuws voor u geselecteerd
Datum: 14-11-2017

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben de samenwerking van gemeenten met zorgverzekeraars in heel Nederland in kaart gebracht. In Noord-Holland wordt er door gemeenten en zorgverzekeraars vaak intensief samengewerkt in de zuidregio’s van de provincie. In de Kop van Noord-Holland vinden er nog weinig samenwerkingen plaats.

Overzichtskaarten

Door de invoering van de WMO werken gemeenten en regio’s steeds vaker samen met zorgverzekeraars aan verbinding van het sociaal en medisch domein. Het ministerie van VWS, VNG en ZN waren benieuwd of er per regio tussen de gemeenten en zorgverzekeraars wordt samengewerkt op het gebied van preventie, GGZ, ouderen, wijkzorg en jeugd. Zij brachten deze samenwerking voor heel Nederland in kaart. De overzichtskaarten geven een beeld van de bestaande samenwerkingen. Hoe deze samenwerking precies tot uiting komt, verschilt per regio. De documenten zijn in ieder geval interessant voor eerstelijnszorgverleners en alle partijen die op enige wijze bij deze samenwerkingen betrokken zijn.

Samenwerkingen in werkgebied ZONHSamenwerkingen gemeenten en zorgverzekeraars rond 'Effectief samenwerken in de wijk'

In het werkgebied van ZONH, Noord-Holland met uitzondering van Amsterdam en ’t Gooi, zijn diverse samenwerkingen tussen gemeenten en zorgverzekeraars op handen. Het merendeel van de projecten in Noord-Holland is gericht op ‘Ouderen’ en op ‘Effectief samenwerken in de wijk’ (zie kaart rechts). Samenwerkingen op projecten met een focus op GGZ en preventie vinden in mindere mate plaats in de regio. Op het gebied van Jeugd wordt in het werkgebied van ZONH momenteel nog niets opgepakt. Vooral in de zuid-regio van de provincie Noord-Holland spelen veel samenwerkingen tussen gemeenten en de zorgverzekeraar. In Noord-Holland Noord gaat het vaak om kleinschalige projecten in kleine gemeenten, zoals bijvoorbeeld een GGZ-project in Hoorn (zie kaart links onder).

Kop van Noord-Holland blijft achter

Opmerkelijk is er in de Kop van Noord-Holland weinig sprake is van samenwerking tussen gemeenten en de zorgverzekeraar. Ontwikkelprojecten die hier lopen zitten voornamelijk in de implementatiefase. Een mogelijke reden hiervoor is de rol die VGZ speelt als geprefereerde zorgverzekeraar in dit gebied. De zorgverzekeraar kiest voor het opzetten van samenwerkingen met zorgaanbieders, waarbij de gemeente voornamelijk een faciliterende rol heeft. VGZ brengt door middel van leertuinen focus aan in projecten, waarbij kwaliteit voorop staat. “We kiezen voor deze beheerste strategie om de impact van implementatie ook daadwerkelijk te kunnen realiseren in de vorm van aanboonbaar hogere kwaliteit tegen lagere kosten”, aldus VGZ.

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven