Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Wachtlijsten jeugdzorg worden steeds langer

Soort nieuws: Nieuws voor u geselecteerd
Thema: Zorg voor jeugd, Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
Datum: 02-08-2017

De wachtlijsten voor psychische hulp voor jongeren zijn lang en zullen volgend jaar nog veel langer worden, daarvoor waarschuwde Larissa Hoogsteder van de forensische ggz-aanbieder De Waag in De Volkskrant. Dat een psychische behandeling in sommige gevallen door een rechter wordt opgelegd, heeft geen invloed op de doorstroom naar jeugdhulp. 

Veroordeelde jongeren

Ook veroordeelde jongeren moeten in verschillende gemeenten soms meer dan een jaar wachten tot hun behandeling begint. Dat wordt volgens Hoogsteder in 2018 nog langer, omdat gemeenten zorg dan kunnen inkopen via aanbestedingen. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen een vrijwillige behandeling en behandeling die wordt opgelegd door een rechter.

Liquiditeitsproblemen jeugdzorg

Lange wachtlijsten en -tijden zijn niet het enige probleem van de jeugdzorg. Uit de jaarrapportage 2016 van de Transitie Autoriteit Jeugd blijkt dat 40 procent van de jeugdzorg en -hulpaanbieders afgelopen jaar een liquiditeitsprobleem had. Nog eens 20 procent – voornamelijk aanbieders van gespecialiseerde jeugd-ggz - had deze prognose voor zichzelf gesteld in 2017. Een mogelijk gevolg van deze prognose: stoppen met het aanbieden van jeugdzorg en enkel richten op psychische hulp voor volwassenen. Dat betekent weer dat er minder jeugdzorgaanbieders zijn, waardoor de wachtlijsten bij de instellingen die blijven bestaan oplopen.

Problemen door het woonplaatsbeginsel

Ook aan de andere kant van de jeugdzorg, bij de financiers, zijn tekorten ontstaan. Het woonplaatsbeginsel is hier de grootste oorzaak van. Als een jongere zorg met verblijf nodig heeft, is de gemeente waarin de jongere terechtkomt verantwoordelijk voor de kosten. En niet alle regio’s beschikken over een even groot aanbod van gespecialiseerde jeugdzorg. Sommige gemeenten krijgen daardoor te maken met hogere zorgkosten dan anderen, wat ertoe leidt dat het budget voor jeugdzorg op sommige plekken flink wordt overschreden. Staatssecretaris Van Rijn heeft aangegeven dat hij het woonplaatsbeginsel gaat herzien (de gemeente waar de jongere vandaan komt wordt verantwoordelijk voor de zorgkosten), maar het zal nog tot 2019 duren voordat er iets wezenlijks verandert. Tot die tijd moeten gemeenten en zorgaanbieders er samen uitkomen door goede afspraken te maken.

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven