Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Veel belangstelling voor publieksavond apothekers over palliatieve zorg

Soort nieuws: ZONH nieuws
Thema: Palliatieve Zorg
Datum: 04-11-2015

Maar liefst ruim 270 belangstellenden hebben dinsdagavond 3 november in Purmerend een publieksbijeenkomst over palliatieve zorg bijgewoond. Tijdens de bijeenkomst zijn de aanwezigen geïnformeerd over het proces, de voorwaarden, de obstakels, de uitvoering en ervaringen rondom euthanasie en Palliatieve sedatie en de verschillen tussen beide zaken.

Medewerking van diverse zorgverleners

Het inhoudelijk programma werd verzorgd door een aantal zorgverleners die vanuit hun werkpraktijk betrokken zijn bij palliatieve zorg. Sandra Bos, verpleegkundige bij het Team Thuiszorgtechnologie van Evean is ingegaan op het doel van palliatieve sedatie en onder welke voorwaarden dit kan worden uitgevoerd. Marjolien Pen, huisarts en SCEN-arts heeft de aanwezigen geïnformeerd over euthanasie, de voorwaarden en zorgvuldigheidseisen die daarbij in acht genomen moeten worden en de rol van de SCEN-arts in dit geheel. Liesbeth Paarlberg, apotheker, is ingegaan op de medicatie die bij palliatieve sedatie en euthanasie wordt gebruikt, de effecten daarvan en de rol van de apotheker in het proces. Aan de hand van casuïstiek en vraagstellingen zijn beide onderwerpen op interactieve wijze met de aanwezigen besproken door Trees Lugtigheid, specialist ouderengeneeskunde bij de Zorgcirkel.

Jaarlijkse voorlichtingsavond voor publiek

De voorlichtingsavond is een initiatief van apotheken De Meeuw, De Gors, De Ring, Molentocht, Monnickendam, Overlander en de 24-uurs apotheek van het Waterlandziekenhuis. Deze apotheken organiseren sinds een aantal jaar gezamenlijk een jaarlijkse publieksbijeenkomst. Voorgaande jaren zijn onderwerpen als diabetes en overgangsklachten aan bod gekomen. Uit het grote aantal aanmeldingen blijkt dat er door de bijeenkomst van 3 november duidelijk voorzien is in een behoefte aan informatie over zaken als palliatieve sedatie en euthanasie. Mogelijkheden om een dergelijke avond nóg een keer te organiseren zullen dan ook zeker door de organiserende apothekers en het netwerk palliatieve zorg Zaanstreek-Waterland worden besproken.

Meer weten?

Neem contact op met Mariska Laros, projectmanager

Mariska Laros

072-541 4600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven