Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Valpreventieproject ‘Blijf Staan’ in Midden-Kennemerland van start!

Soort nieuws: ZONH nieuws
Thema: Ouderenzorg
Datum: 21-11-2016

Binnen het programma Meer Veerkracht, Langer Thuis van Fonds NutsOhra (FNO) ontvangt ZONH subsidie voor het project Blijf Staan in de regio Midden-Kennemerland. Samen met de HV-MK, het RGF en het RKZ (afdeling geriatrie) had ZONH hiervoor een subsidieaanvraag ingediend. Het project behoort hiermee tot één van de 20 projecten die FNO heeft gehonoreerd in deze subsidieronde.

Valpreventie hard nodig

Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Jaarlijks worden ruim 70.000 65+-ers behandeld op spoedeisende hulpafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen naar aanleiding van een val. Bijna de helft van deze slachtoffers wordt vervolgens in het ziekenhuis opgenomen. Door vallen vermindert de zelfredzaamheid van ouderen, waardoor ze in een sociaal isolement terecht kunnen komen. Ze zijn bang om opnieuw te vallen, de woning moet soms worden aangepast en ze worden afhankelijker van zorg. Dat is vervelend voor de oudere en leidt bovendien tot hoge kosten in de zorg en Wet maatschappelijke ondersteuning (bron: www.veiligheid.nl).

Ouderen met hoog risico op vallen

Het project richt zich op ouderen van 70 jaar en ouder die een hoog risico hebben op vallen. Gedurende de projectperiode tot april 2018 is het de bedoeling dat 550 ouderen met een hoog risico op vallen, de cursus In Balans volgen. Inclusie en motivatie van deze ouderen vindt plaats via de huisartsenpraktijken en de afdeling geriatrie van het RKZ. Binnen de huisartsenpraktijk worden de ouderen gescreend. Daarbij is een belangrijke signalerende rol weggelegd voor de praktijkondersteuners. Zij worden daarvoor geschoold in toepassing van het Valanalyse screeningsinstrument.

Werving In Balans docent

Onder regionaal werkzame eerstelijns fysiotherapeuten en oefentherapeuten werven wij momenteel geïnteresseerden voor de opleiding tot In Balans docent. De opleiding wordt betaald uit het projectbudget. Naar verwachting wordt de cursus in januari/februari gegeven. Er zijn nog een paar plaatsen vrij voor deze opleiding. Dus geef u snel op via Liliane Sinke, projectmanager.

Inzet ervaringsdeskundigen

Binnen het project is een belangrijke rol weggelegd voor ervaringsdeskundigen: ouderen die zelf de cursus In Balans hebben gevolgd. De bedoeling is dat zij worden ingezet als ambassadeurs voor motivering van andere ouderen om hieraan deel te nemen. In overleg met de huisartsenpraktijken en betrokken In Balans docenten zullen we bekijken hoe we deze ambassadeurs vinden en in gaan zetten.

Meer weten?

Neem contact op met Liliane Sinke, projectmanager

Liliane Sinke

072 - 5414600 / 06-20248409

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven