Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Taakherschikking kan ouderenzorg verbeteren

Soort nieuws: Nieuws voor u geselecteerd
Thema: Zorg voor jeugd
Datum: 06-09-2017

Het verbeterpotentieel dat physician assistants en verpleegkundige specialisten bieden, wordt in de praktijk nog onvoldoende benut. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc in een advies aan minister Schippers van VWS. 

Toegankelijkheid, kwaliteit en doelmatigheid
Taakherschikking kan een krachtig middel zijn om de toegankelijkheid, kwaliteit en doelmatigheid van de ouderenzorg te verbeteren. Zo verlicht het overdragen van taken van artsen naar PA’s en VS’en de druk op de arbeidsmarkt. Als breed opgeleide hbo-professionals kunnen PA’s en VS’en bovendien bijdragen aan de verbinding tussen het medische en sociale domein en de continuïteit van zorg bewaken.

Variatie in taken en bevoegdheden
Dat de taakherschikking in de ouderenzorg nog in de kinderschoenen staat, komt onder andere door het ontbreken van een eenduidige visie op de inrichting van het functiehuis in de ouderenzorg. Daarnaast is er onduidelijkheid over de juridische afbakening van de bevoegdheden van PA’s en VS’en in de ouderenzorg. Ook wordt de taakherschikking zeer divers vormgegeven. Doordat er veel onduidelijkheid is over de inhoud van het takenpakket en bevoegdheden van de betrokken professionals bestaan er grote verschillen in mate van zelfstandigheid van deze professies. Hun werkzaamheden variëren van nadruk op taakherschikking, tot taakvernieuwing of taakdelegatie.

Kwaliteitsimpuls
Door het ontbreken van businesscases kan er geen conclusie worden getrokken over de mate waarin taakherschikking bijdraagt aan doelmatige ouderenzorg. Een mogelijkheid voor het stimuleren van taakherschikking is het bevorderen van de zelfstandige bevoegdheid van de PA’s en VS’en. Ook verdient herinrichting van het juridische kader en het functiehuis aandacht. Bovendien moeten zorgaanbieders nadenken voor goede inbedding van de functies PA, VS en verpleegkundige-ouderenzorg binnen de organisaties in de eerstelijns ouderenzorg en verpleeghuiszorg.

Bron: ZorgenZ

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven