Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Stuur uw ideeën in voor negende editie Het Beste Zorgidee

Soort nieuws: Nieuws voor u geselecteerd
Thema: Organiseren van zorg
Datum: 12-09-2016

Wie heeft Het Beste Zorgidee van 2016? Heel Nederland wordt voor de negende keer uitgedaagd om mee te denken over hoe de zorg beter kan. Vorig jaar won Nel Wagner met haar ‘Thuiskomertje’. Met het polsbandje kunnen patiënten met dementie hun kamer in een verzorgingshuis makkelijker terugvinden. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro.

Bron: Zorgverzekeraars Nederland 

Iedereen kan ideeën insturen

Niet alleen wetenschappers en deskundigen hebben ideeën om de zorg beter te maken. Het Beste Zorgidee nodigt heel Nederland uit om mee te denken over hoe de zorg beter kan. Iedereen kan tot 28 september ideeën insturen. De jury kiest de vijf meest innovatieve ideeën, waarna het aan het Nederlandse publiek is om het allerbeste idee te kiezen. De winnaar krijgt een startkapitaal van 10.000 euro om zijn of haar idee te realiseren. Om kans te maken, moet een idee een wezenlijke bijdrage leveren aan de zorg. Ideeën kunnen te maken hebben met bewegen, eten, ontspannen, werken en zorgen. De laatste jaren bieden technologische ontwikkelingen oneindig veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld apps helpen om meer te bewegen, gezonder te eten, maar ook te ontspannen.

Winnaar 2015

Vorig jaar won Nel Wagner met haar idee voor het Thuiskomertje. Tijdens de dagelijkse bezoekjes aan het verpleeghuis waar haar zus woonde, zag Wagner tegen welke problemen mensen met dementie aanlopen. “Alle deuren lijken op elkaar”, vertelt de mantelzorger. “En kamernummers bieden absoluut geen uitkomst. Mensen met dementie kunnen zich heel slecht oriënteren.” Zo kwam de mantelzorger op het idee om een speciaal polsbandje te ontwikkelen. “In het Thuiskomertje zit een chip die een favoriet stuk muziek laat horen op het moment dat een patiënt zijn of haar eigen deur nadert.”

Inzendingen uit de regio

In 2014 behoorde wijkverpleegkundige Judith van Leeuwen uit Schagen met de Rode Vlaggen App tot de genomineerden. Helaas heeft zij net niet gewonnen. Zij testte met het Omring thuiszorgteam in Schagen het Rode Vlaggeninstrument: een app waarmee zij waarnemingen op het gebied van medicatieveiligheid rapporteren. De app helpt medicatieproblemen bij cliënten voorkomen door de thuiszorg te verbinden met huisarts en apotheek. Het project is begeleid door ZONH.

Eén van de inzendingen in 2016 is de Valpreventietraining met een Microsoft Hololens door fysiotherapeut Partick Koekenbier in samenwerking met Omring en Gezondheidscentrum Kersenboogerd. Zie het filmpje:

Het Beste Zorgidee is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar. Inschrijven kan tot 28 september. Laat u het ons weten als u uw idee instuurt?

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven