Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Steeds meer vrouwelijke huisartsen

Soort nieuws: Nieuws voor u geselecteerd
Thema: Zorg voor jeugd
Datum: 06-09-2017

Het aantal vrouwelijke huisartsen is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Waar patiënten in 2007 nog maar 29% een vrouwelijke huisarts trof, is dit aantal in 2016 opgelopen tot 45%. Het aandeel consulten met een zelfstandig gevestigd huisarts is tegelijkertijd teruggelopen. Dit blijkt uit de publicatie ‘10 jaar cijfers uit de registratie van huisartsen’ van onderzoekinstituut NIVEL.

Deeltijd
Op dit moment zijn er ruim 20% meer huisartsen werkzaam dan 10 jaar geleden. Deze huisartsen werken echter vaker in deeltijd. In 2007 werkt de gemiddelde huisarts nog 0,74 FTE en in 2016 is dat teruggelopen tot 0,67 FTE. Een reden voor die ontwikkeling is de groei in het aantal vrouwelijke huisartsen: van 36% in 2007 naar 53% in 2016. Vrouwen werken tegenwoordig 0,57 FTE en mannen 0,78 FTE.

Sterke groei aantal HIDHA’s
De ‘gemiddelde huisarts’ is vaker in dienst van een andere huisarts (HIDHA) of waarnemer in plaats van als zelfstandig gevestigde huisarts. In aantallen is de totale huisartspopulatie met 21% in 10 jaar snel gegroeid. Die groei komt vooral door een zeer sterke groei van rond de 85% in het aantal HIDHA’s en waarnemers. Het aantal zelfstandig gevestigde huisartsen is daarentegen nauwelijks toegenomen.

Bron: ZorgenZ

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven