Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Start van het meekijkconsult

Soort nieuws: Nieuws voor u geselecteerd
Thema: Organiseren van zorg
Datum: 22-06-2017

Een unieke samenwerking tussen medisch specialisten Zaans Medisch Centrum en huisartsen van Gezondheidscentrum Saendelft.

De huisartsen van het Gezondheidscentrum Saendelft in Assendelft en de medisch specialisten van het Zaans Medisch Centrum starten binnenkort een unieke samenwerking: het meekijkconsult. Dit is een spreekuur waarbij huisarts en specialist gezamenlijk een patiënt zien. Zo zijn onnodige verwijzingen te voorkomen, verbetert de deskundigheid van huisartsen en de samenwerking tussen huisartsen en specialisten. Het gaat hier om ‘de juiste zorg op de juiste plek’, ook wel substitutie genoemd. Zorg op maat, dichtbij huis, doelmatig en efficiënt.

Foto rechtsboven: ondertekening overeenkomst meekijkconsult
voorste rij van links naar rechts: Mark Koster (huisarts Gezondheidscentrum Saendelft), Paul Strating (chirurg Zaans Medisch Centrum, voorzitter MSB), Victor Bakels (dermatoloog, bestuurslid MSB)
2e rij van links naar rechts: Flip van der Hulst (kinderarts Zaans Medisch Centrum, bestuurslid MSB), Jaap Meijjer (manager polikliniek Saendelft), Petra Reus (floormanager polikliniek Saendelft), Mevrouw Rietbergen (huisarts Gezondheidscentrum Saendelft), Simone Bremer-Dijkhuis (projectmanager ZONH).

“Veel klachten kunnen prima door de huisarts worden behandeld”; aldus Mark Koster, huisarts in gezondheidscentrum Saendelft. “Soms kom ik er als huisarts niet goed uit en dan is het prettig om de hulp van een medisch specialist in te kunnen schakelen die even met mij meekijkt. De patiënt ervaart het meekijkconsult als betere zorg, want deze krijgt professionele zorg dichtbij huis en hoeft hiervoor niet speciaal naar het ziekenhuis toe. Bovendien geeft het ons als huisartsen extra kennis zodat wij klachten eerder en beter leren herkennen.” Het eigen risico blijft behouden bij een meekijkconsult indien er geen aanvullend onderzoek nodig blijkt te zijn.

Doordat de medisch specialist een spreekuur houdt bij huisartsen, leren huisartsen klachten eerder en beter herkennen. Huisartsen en specialisten leren elkaars taal beter spreken en begrijpen. De huisarts deelt zijn nieuwe kennis met zijn collega’s die niet aanwezig zijn bij het meekijkconsult. De deskundigheid van de huisartsen over de betreffende specialismen neemt toe. Op langere termijn leidt dit tot minder verwijzingen naar de tweede lijn.

“Wij zijn er voor onze patiënten en willen deze graag zo goed mogelijk helpen” aldus Paul Strating, chirurg van het Zaans Medisch Centrum. “Als dit bij de huisarts kan, zonder onnodig bezoek aan het ziekenhuis, dan werken wij hier graag aan mee als medisch specialisten. Uiteindelijk willen wij graag de juiste zorg op de juiste plek aanbieden. En als dit wel in het ziekenhuis nodig is dan staan wij altijd voor onze patiënten klaar”.

Naast efficiency en kostenbesparing heeft deze samenwerking ook direct resultaten voor patiënten. Patiënten voelen zich ‘veiliger’ omdat de huisarts betrokken blijft en de patiënt niet direct in een klinische setting belandt.

Met de ondertekening van de overeenkomst tussen beide partijen is iedereen klaar om deze bijzondere samenwerking in praktijk te brengen.

ZONH

Simone Bremer-Dijkhuis, projectmanager bij ZONH, is betrokken bij dit initiatief en ondersteunt de projectgroep bij de voorbereidingen en bij de implementatie.

Foto rechts: interieur Gezondheidscentrum Saendelft

Meer weten?

Neem contact met Simone Bremer-Dijkhuis, projectmanager

Simone Bremer-Dijkhuis

072-541 4600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven