Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Samenwerking voor 18-plussers moet beter

Soort nieuws: Nieuws voor u geselecteerd
Datum: 31-08-2017

Doordat er vaak niet goed wordt samengewerkt tussen jeugdhulpaanbieders en afdelingen werk en inkomen van de gemeente, is er op veel plekken in Nederland geen integrale aanpak voor de zorg voor 18-plussers. Dat kan anders, blijkt uit de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW). De inspectie deed onderzoek naar de samenwerking tussen afdelingen werk en inkomen binnen de gemeenten en aanbieders van jeugdhulp om erachter te komen of zij jongeren die 18 worden ondersteunen bij de overgang naar de volwassenenzorg.

Zorgen over 18-plussers
Er zijn al langere tijd zorgen over de groep 18-plussers. De overgang van jeugdhulp naar volwassen hulp laat na het bereiken van de 18-jarige leeftijd voor jongeren met een licht verstandelijke beperking of gedragsproblemen nog te wensen over. ‘Jongeren die in een instelling of pleeggezin verblijven en die te maken hebben met meervoudige problematiek komen vaak niet goed terecht. Op hun achttiende jaar zijn jongeren voor de wet volwassen en mogen ze zelf beslissen over een vervolgbehandeling’, staat in het rapport van de Inspectie SZW. ‘Alleen zijn veel van deze 18-jarigen nog niet in staat om deze beslissing te maken. Jongeren zijn zorgmoe en willen zelf en zonder hulp een nieuwe start maken. Eenmaal uit de jeugdhulp blijkt de overstap naar een zelfstandig bestaan voor deze jongeren groot.’

Geen integrale aanpak
Er is bij gemeenten en zorgorganisaties ook een gebrek aan samenwerking, waardoor er niet altijd continuïteit is in de ondersteuning van 18-plussers. Door de decentralisatie van de zorg zou dit juist makkelijker moeten worden voor gemeenten, vanwege een mogelijke integrale aanpak. In de praktijk werkt het vaak anders. Er zijn veel gemeenten waar er in de beleidsplannen of werkinstructies geen of weinig aandacht is voor de samenwerking en continuïteit van zorg en ondersteuning voor 18-plussers. Een kwart van de beleidsmedewerkers werk en inkomen liet de inspectie weten dat er binnen hun gemeente geen samenwerking is met andere afdelingen, zoals jeugdhulp, Wmo, onderwijs of schuldhulpverlening. Dat komt volgens hen vooral doordat ze een gebrek hebben aan tijd en doordat strenge bepalingen rondom de privacywetgeving hen in de weg staan.

Samenwerking opbouwen
Veel afdelingen werk en inkomen binnen de gemeenten nemen nog niet de verantwoordelijkheid voor het bewerkstellingen van continuïteit en ondersteuning voor 18-plussers die de jeugdhulp verlaten. Maar de decentralisatie is nog vers, schrijft de Inspectie in het rapport. In veel gemeenten wordt er nog gewerkt aan samenwerkingsverbanden, beleidsplannen en werkinstructies. 

Bron: Zorgvisie

Meer weten?

Neem contact op met Jeroen Verkerk, projectmanager a.i.

Jeroen Verkerk

072-541 4600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven