Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Samenwerking Margo van den Berg en ZONH voor Netwerken voor Buurtcontact & Burenhulp

Soort nieuws: ZONH nieuws
Thema: Beter gezond in de buurt
Datum: 28-09-2016

Margo van den Berg, initiatiefneemster van Burenhulp Haarlem, en ZONH (Mart Stel) gaan samenwerken voor de ondersteuning van Netwerken voor Buurtcontact & Burenhulp in Noord-Holland. Margo en ZONH delen de overtuiging dat de ontwikkeling van buurtnetwerken, in goede afstemming met de reguliere hulp en zorg, van groot belang is voor het welzijn en de gezondheid van de toekomst.

Foto's: Chris Hoefsmit, website Burenhulp Haarlem

Margo is in 2014 gestart met een netwerk Burenhulp in haar eigen wijk Bosch & Vaart in Haarlem. Zij ondersteunt inmiddels tien netwerken burenhulp, met financiële ondersteuning vanuit de gemeente Haarlem, Rabobank Haarlem, VSBfonds en PUUR makelaars. ZONH is betrokken bij Burenhulp Haarlem voor de verbinding met het (eerstelijns)zorgaanbod in de wijk. Ook elders in de provincie heeft ZONH ervaring met vergelijkbare trajecten. Een eerste gratis werkbijeenkomst vindt plaats op 21 november. Hier worden de goede ervaringen gedeeld en praktische handvatten gegeven om netwerken in de buurt op te zetten.  

Buurtcontact belangrijk

Voor de leefkwaliteit en het woonplezier in straten, wijken en dorpen is direct en goed contact tussen bewoners belangrijk. Begrip en tolerantie nemen toe als je elkaar beter kent; eventuele problemen los je makkelijker samen op; ongewenst isolement van buurtbewoners wordt voorkomen of verminderd; en als je weet dat iemand wat hulp ergens voor nodig heeft kan je die ook makkelijker organiseren.

Dikwijls is het goede buurtcontact al vanzelfsprekend maar vaak leven we in het drukke leven deels langs elkaar heen. Het contact in de straat kan dan wel een handje worden geholpen. En wil je burenhulp op die basis wat structuur en continuïteit geven, dan is net wát meer organisatie ook wenselijk.

‘Burenhulp Haarlem’

Margo van den Berg heeft een succesvolle beweging op gang gebracht van wijknetwerken voor buurtcontact en burenhulp in Haarlem. Haar ‘geheim’: eenvoud, direct contact, gebruik maken van levende contacten van actieve bewoners in elke straat en een aantal simpele acties om de vonk erin te krijgen. En als het vuurtje brandt, het dan ook aan te houden.
Zie voor meer informatie: www.burenhulphaarlem.nl

Het effect in de wijken waar Burenhulp Haarlem loopt:

Meedoen?

Margo en Mart gaan nu samenwerken om de aanpak voor netwerken voor Buurtcontact & Burenhulp ook elders in Noord-Holland te stimuleren. Zij doen dit zowel direct voor actieve bewoners(organisaties) die hier mee aan de slag willen als voor gemeenten met wensen en ideeën op dit vlak. Ook voor de -beperkte- kosten van deze ontwikkelingen zoeken we mee naar oplossingen. Een eerste gezamenlijke activiteit is een werkbijeenkomst over dit thema voor actief geïnteresseerden in Noord-Holland op maandagmiddag 21 november 2016.

Verder lezen?

•    Meer weten of meedoen? Kijk dan op: www.zonh.nl/betergezondindebuurt.
•    Lees meer over het project Burenhulp en zorg in de wijk
•    Schrijf u alvast in voor de werkbijeenkomst op 21 november

Wilt u direct contact over Netwerken voor Buurtcontact & Burenhulp?

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven