Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Regioloket spoedzorg voor ouderen in Zaanstreek e.o.

Soort nieuws: ZONH nieuws
Thema: Organiseren van zorg
Datum: 23-10-2017

In de bedieningsregio van het Zaans Medisch Centrum (ZMC) werken Huisartsenzorg Zaanstreek-Waterland, Evean, Zorgcirkel, gemeente Zaanstad en het ZMC met ondersteuning van ZONH samen aan de verbetering van de spoedzorg voor kwetsbare ouderen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het tot stand brengen van één integrale organisatie voor de aanmelding en matching van de vraag naar spoedzorg voor ouderen.

Taakgroep Spoedzorg Ouderen

Voor het traject wordt samengewerkt in een brede Taakgroep Verbetering Spoedzorg Ouderen van direct betrokken professionals en leidinggevenden uit de vijf organisaties. Zij houden de regie op het traject en werken in wisselende werkgroepen aan concrete verbeteringen, zoals:

Voor de realisatie van de verbetering wordt vanuit de werkgroepen en taakgroep ook steeds op maat de samenwerking met andere betrokken partijen in de regio gezocht.

Regioloket voor Zaanstreek e.o.

Andere kwesties zijn lastiger er vergen meer diepgaande inspanning. In afstemming met de opdrachtgevende bestuurders heeft de taakgroep voorlopig drie opdrachten benoemd:

  1. Het tot stand brengen van één gezamenlijk regioloket voor integrale spoedzorg voor ouderen
  2. Het optimaliseren van gezamenlijke benutting van schaars personeel over de schotten van de betrokken zorgaanbieders heen
  3. Het optimaal benutten van beschikbare patiëntinformatie bij ouderen die in spoedopnames komen

Bestuurders en taakgroep hebben ervoor gekozen om nu eerst het de gezamenlijke spoedintake en matching van zorgvraag en aanbod te regelen.

De belangrijkste aanleiding voor de weg naar één regioloket voor de spoedzorg ouderen is dat met name huisartsen nu vaak veel tijd en inspanning moeten besteden aan het vinden van spoedzorg voor hun patiënten, zowel voor extra zorg thuis als voor spoedopnames. In de huidige situatie moeten zij zelf verschillende aanbieders langs voor het vinden van een passende spoedzorgoptie. Daar gaat zowel voor de patiënt en naasten als voor de dokters dikwijls veel te veel tijd overheen. Regelmatig wordt de patiënt zonder dat er een medisch specialistische zorgvraag is in het ziekenhuis opgenomen omdat de patiënt te kwetsbaar is om terug naar huis te kunnen. Voor spoedplaatsing vanuit het ziekenhuis naar de VVT zijn soms vergelijkbare problemen aan de orde.

De verwachting is dat divoor het einde van 2017 tot een concreet plan van aanpak en start van invoering gaat leiden.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Jaap Meijjer, meijjer.j@zaansmc.nl of met Mart Stel, programmamanager ZONH, m.stel@zonh.nl.


Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven