Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Publieksbijeenkomst zet aan tot denken over zorg rond levenseinde

Soort nieuws: ZONH nieuws
Datum: 29-11-2017

Op 22 november vond er in De Brink in Obdam een publieksbijeenkomst Palliatieve Zorg plaats met de titel ‘Regie in eigen hand’. Het doel van de bijeenkomst is om mensen bewust te maken van de stappen die zij kunnen doorlopen om de zorg rond levenseinde in goede banen te leiden.

Tijdens de middag, die muzikaal begeleid werd door Guido Lamm, kwamen diverse sprekers aan het woord. Win Bijman zette de aanwezigen aan het denken met een persoonlijk verhaal over zijn moeder die in de laatste fase van haar leven ongewenst lang behandeld werd. Had zij haar wensen eerder vastgelegd of met de huisarts besproken, dan had dit haar en haar familie bespaard kunnen blijven. Vervolgens wees gepensioneerd chirurg Rino Tetteroo de aanwezigen op de diverse mogelijkheden om de zorg rondom levenseinde goed vast te leggen. Jacqueline Tijhaar zocht vervolgens de verdieping door met de aanwezigen in gesprek te gaan over hun wensen.

Heeft u bijvoorbeeld nagedacht over de zorg die u in uw laatste levensfase wilt ontvangen? Wilt u gereanimeerd worden? Wilt u zo lang mogelijk thuis verzorgd worden? En weten uw naasten en uw huisarts eigenlijk wel wat u wilt? Met dit type vragen gingen de aanwezigen aan de slag.

“Je staat er misschien liever niet bij stil, maar het zet me wel aan het denken”, liet een dame weten die de bijeenkomst bijwoonde. “Je wilt je kinderen in je laatste levensfase ook niet met moeilijke keuzes opzadelen”, aldus een andere deelnemer. Rino Tetteroo: “Schrijf je wensen op. Bespreek ze met je kinderen of andere familieleden. En maak eens een afspraak met de huisarts om je wensen over de zorg in je laatste levensfase vast te leggen.”

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven