Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Praktijk voor KIND & JEUGD Alkmaar biedt kinderen laagdrempelige, multidisciplinaire zorg onder één dak

Soort nieuws: ZONH nieuws
Datum: 16-04-2018

Het is het geluid van de toekomst: verschillende eerstelijnsdisciplines onder één dak om laagdrempelige, goed georganiseerde zorg te bieden. In de Praktijk voor KIND & JEUGD Alkmaar is dat onlangs werkelijkheid geworden. Een team van kinderfysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en kinderpsychologen werkt intensief samen om kinderen efficiënte zorg te leveren. “Zo houden zij tijd over voor andere dingen die belangrijk zijn in het leven.”

Eén afspraak

Bij Lara Sijtema, kinderfysiotherapeut, ontstond het idee om de praktijk voor KIND & JEUGD te starten, toen zij bemerkte dat een multidisciplinaire aanpak in de eerstelijn niet altijd vanzelfsprekend is. “We werken toch nog vaak op een eigen eilandje. Ik zocht naar de verbinding. Dat is nodig, want kinderen ervaren vaak problemen op meerdere ontwikkelingsgebieden.” Ze zocht contact met ergotherapeute Ine de Reus waarna het idee ontstond om een multidisciplinair kindcentrum te starten. Lara: “Ons doel is om met een team van verschillende eerstelijnsdisciplines zo goed mogelijk samen te werken en breed te kijken hoe we behandelingen op elkaar af kunnen stemmen. Dat maakt een behandeling minder belastend voor zowel het kind, als de ouders. Met een duo-behandeling hoeven zij bijvoorbeeld maar één afspraak in te plannen, ze doen één keer hun verhaal. Doordat alle disciplines onder één dak zitten, kunnen wij het kind door meerdere zorgverleners tegelijkertijd laten observeren en behandelen. Er vindt direct afstemming plaats tussen de disciplines en dat scheelt tijd.” Ine vult aan: “Daarnaast levert het werken binnen het kindteam ons als zorgverlener voordelen op. We kunnen kennis met elkaar uitwisselen, waardoor je elkaar constant aanvult, van elkaar leert en de best mogelijke zorg kunt bieden.”

Helicopterview

Toen het plan om een multidisciplinair team rond kindzorg op te zetten eenmaal vorm kreeg, gingen zij direct aan de slag. “Wij zijn allemaal aanpakkers, maar uiteindelijk loop je toch tegen dingen aan. Er komt namelijk ontzettend veel bij kijken. Zaken waar wij niet dagelijks mee bezig zijn”, aldus Lara. Daarom nam het team in de opstartfase contact op met ZONH. Ine: “Het is belangrijk dat je de doelstellingen, normen en waarden en strategie voor je organisatie helder hebt geformuleerd. Hoe ziet je werkgebied eruit? Wat wil je in dat gebied betekenen? En wat wil je in de toekomst? Dat zijn allemaal vragen die je moet beantwoorden, zodat je als organisatie weet waar je naartoe gaat bewegen. ZONH hielp het fundament te formuleren, maar zorgde ook voor de onderlinge verbinding tussen alle teamleden zodat alle neuzen dezelfde kant op staan.” Lara vult aan: “Want je moet nadenken over de rolverdeling. Je hebt allemaal een goede, informele band met elkaar, maar er moeten beslissingen gemaakt worden. Daarin moet je je zakelijk opstellen. En dat kan wel eens moeilijk zijn. Het is prettig als een externe kracht de vinger dan op de zere plek legt.” Ine: “Die helicopterview is heel belangrijk in het proces. Vanuit onze ambitie, maar ook door alle hectiek verlies je soms uit het oog waar je het allemaal voor doet: namelijk het kind centraal. Je rent vooruit, maar vergeet een goede basis te leggen.”

Warm nest

Sinds 2 april zit de Praktijk voor KIND & JEUGD Alkmaar in een nieuw pand. “We krijgen steeds meer voet aan de grond. En de reacties van ouders, maar ook van scholen en andere zorgverleners zijn heel positief. Een koppeling tussen therapieën geeft kinderen en ouders meer rust én het geeft de hulp rondom het kind een diepgang. En de zorg wordt geboden op de juiste plek. Onlangs werd ik gebeld door een arts die zei: ‘Ik kan dit kindje naar de tweedelijn verwijzen, maar waarom zou ik dat doen als het ook in de eerstelijn kan?’ Dat is ons grote voordeel. Met één belletje regelen wij alles. En we zorgen dat kinderen en ouders zich hier thuis voelen; ze komen in een warm, deskundig nest.”

----

Over Praktijk voor KIND & JEUGD Alkmaar

De Praktijk voor KIND & JEUGD Alkmaar is opgezet door vijf zelfstandige ondernemers, te weten Fysiotherapie Elisabeth, Praktijk Wijs, Communicatie Kunst, Voeding op Maat en KINDER Ergotherapie & Coaching. Zij vormen samen de maatschap van Praktijk voor KIND & JEUGD Alkmaar. De zorgverleners houden ook allen hun eigen onderneming naast hun werkzaamheden voor de maatschap.

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven