Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Nieuwe NHG Palliatieve Thuiszorg-cursussen gepland voor 2018

Soort nieuws: ZONH nieuws
Datum: 06-12-2017

Voor 2018 staan weer NHG PaTz cursussen gepland voor voorzitters en startende Palliatieve Thuiszorg(PaTz)-groepen gepland. De cursussen dienen samenwerking tussen wijkverpleegkundigen en huisartsen te bevorderen waardoor de kwaliteit van palliatieve thuiszorg toeneemt.

Verbeterprogramma

Het verbeterprogramma Palliatieve Zorg van ZonMw ondersteunt zorgaanbieders om met bestaande kennis en inzichten de palliatieve zorg verder te verbeteren. De belangrijkste doelstellingen van het verbeterprogramma:

 • Patiënten sterven op de plek van hun voorkeur.
 • Patiënten en naasten voeren zelf de regie.
 • De zorg is goed op elkaar afgestemd.
 • Patiënten krijgen zorg die is afgestemd op hun specifieke wensen, behoeften en waarden.
 • Er is aandacht voor zorgbehoeften op lichamelijk, psychosociaal en spiritueel gebied.
 • Dit wordt bereikt door het oprichten van PaTz-groepen in de eigen buurt of dorp. In deze groepen wordt met behulp van regelmatige besprekingen gestreefd naar een goede afstemming van de palliatieve zorg.

  Inhoud van de cursus

  De NHG-cursus 'PaTz in de Praktijk' bestaat uit twee dagdelen. Tijdens het eerste dagdeel worden de deelnemers getraind in vroegtijdige identificatie van palliatieve problematiek, daarna wordt stilgestaan bij een adequate besluitvorming in de palliatieve fase. Ook wordt de regionale palliatieve zorg in kaart gebracht. Tijdens het tweede dagdeel krijgen de deelnemers handvatten in het opzetten en begeleiden van groepen. Uitgaande van de omschrijving van de toekomstige eigen regionale PaTz-groep en de te verwachten knelpunten krijgt de deelnemer de gelegenheid zich professioneel te bekwamen in het begeleiden van deze groep. Aan het eind van de dag gaat de deelnemer naar huis met concrete plannen voor de eigen lokale situatie.

  Cursusdata

  In 2018 staan er diverse cursussen gepland. De eerste vindt plaats op 20 maart, de tweede op 21 juni. Beide cursussen duren van 9:00 tot 17:30 en vinden plaats in het Van der Valk in Breukelen

  Voor wie

  De NHG-cursus 'PaTz in de Praktijk' is bedoeld voor huisartsen die voorzitter zijn van een PaTz-groep of er een willen oprichten. Ook (wijk)verpleegkundigen en specialisten ouderengeneeskunde kunnen aan de cursus deelnemen.

  Accreditatie

  De cursus is via de NHG-instellingsaccreditering geaccrediteerd voor 8 uur, zowel voor huisartsen als specialisten ouderenzorg. Tevens is de cursus erkend als EKC-vervolgcursus en nascholing voor kaderhuisartsen palliatieve zorg. Verpleegkundigen kunnen een certificaat krijgen voor hun portfolio.

  Kosten

  Het cursusgeld bedraagt € 295,-.

  Meer informatie en inschrijven

  Voor meer informatie en inschrijvingen gaat u naar de website: https://www.patz.nu/index.php/start-patz-groep/43-...

  Voor vragen neemt u contact op met Marij Duijsters, 06 43 56 23 49, info@patz.nu

  Meer weten?

  Neem voor meer informatie contact op met Mariska Laros, m.laros@zonh.nl

  Mariska Laros

  072 - 541 4600

   

  Deel via e-mail Print de pagina
  terug naar het overzicht

  Gerelateerd nieuws


  Reageer op dit nieuwsbericht


  Reacties (0)

  Nieuwsbrief ontvangen?

  Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

  Inschrijven