Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Nieuwe Informatiekaart palliatieve zorg

Soort nieuws: Nieuws voor u geselecteerd
Thema: Palliatieve Zorg
Datum: 06-03-2017

Het ministerie van VWS heeft de Informatiekaart palliatieve zorg vernieuwd. Met als uitgangspunt dat mensen moeten kunnen overlijden op de plek van hun voorkeur. Dat betekent dat in elk domein voldoende zorg snel geregeld moet kunnen worden. Ook als iemand bijvoorbeeld vanuit een ziekenhuis naar een eerstelijnsverblijf wil of vanuit een WLZ-organisatie naar een hospice of naar huis.

Bron: Zorgenz

Cliënten kunnen palliatieve zorg thuis ontvangen en in een zorginstelling. ‘Thuis’ kan betekenen: in het eigen huis, het ouderlijk huis, een klein wooninitiatief of een hospice/bijna-thuis-huis. Bij palliatieve zorg thuis is het belangrijk dat de zorg goed geregeld wordt tussen cliënt, naasten, behandelend arts, professionele verpleging/ verzorging en vrijwilligers. In een zorginstelling regelen de zorgverleners de zorg in samenspraak met de cliënt en zijn of haar naasten. De voorkeur die een cliënt heeft voor de plaats van overlijden is hierbij het uitgangspunt.

Zvw of Wlz

Palliatieve zorg kan worden vergoed via de Zorgverzekeringswet (Zvw) of via de Wet langdurige zorg (Wlz). De zorg wordt via de Wlz vergoed als de cliënt al een Wlz-indicatie heeft (behalve voor zorg in het ziekenhuis, deze wordt ook bij Wlz-cliënten uit de Zvw vergoed). In alle andere gevallen wordt de zorg via de Zvw vergoed.

Palliatieve terminale zorg en palliatieve zorg

VWS heeft voor zorgverleners alle zaken rondom de financiering van palliatieve zorg op een rij gezet. Daarbij staat ook vermeld hoe het vaststellen van de benodigde zorg moet plaatsvinden van palliatieve zorg in de Zvw en in de Wlz. Het document gaat eveneens in op het verschil tussen palliatieve terminale zorg en palliatieve zorg. Bekijk de nieuwe Informatiekaart palliatieve zorg.

(Het beeld is afkomstig van de Informatiekaart palliatieve zorg)

Meer weten?

Neem contact op met Mariska Laros, coördinator netwerk palliatieve zorg

Mariska Laros

072-541 4600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven