Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Medicatieveiligheid voor ouderen die thuis wonen kan beter

Soort nieuws: Nieuws voor u geselecteerd
Thema: Ouderenzorg
Datum: 14-08-2017

 

Ouderenbond ANBO vindt dat er een periodieke beoordeling moet komen van het medicatiegebruik van ouderen die thuis wonen. Dit is nodig om verkeerd gebruik van medicijnen tegen te gaan en dus de veiligheid te vergroten.

Terwijl het medicatiegebruik in verpleeghuizen steeds veiliger is geworden, is er bij thuisgebruikers nog veel te winnen, zo stelt de ANBO op basis van eigen onderzoek onder ruim zevenduizend senioren. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de ondervraagde twee tot vijf verschillende medicijnen gebruikt en een kwart gebruikt er dagelijks zelfs meer dan vijf. Acht op de tien medicijngebruikers heeft één of meerdere chronische aandoeningen.

Volgens de respondenten gebruikt zo’n 90% de medicatie zoals voorgeschreven. Toch geeft ruim de helft aan baat te hebben bij een periodieke beoordeling. Bijvoorbeeld om te controleren of er geen vervelende interacties en bijwerkingen ontstaan. Ook vinden de ondervraagde ouderen het belangrijk dat er regelmatig controle plaatsvindt op medicijngebruik en de noodzaak tot gebruik. Vooral wanneer er verschillende artsen en/of specialisten medicijnen voorschrijven zonder dit van elkaar te weten, is een periodieke check van belang, zo stelt de ANBO.

Intentie tot convenant medicatieveiligheid in regio Zaanstreek-Waterland

ZONH maakte onlangs bekend dat een afvaardiging van de apothekers, huisartsen, Evean en Zorgcirkel in de regio Zaanstreek-Waterland recent de intentie hebben uitgesproken om tot een convenant medicatieveiligheid te komen. Op die manier willen zij ernaar streven om een veilig medicatieproces voor mensen die thuis zorg ontvangen te realiseren.

Toename ziekenhuisopnames na verkeerd medicijngebruik

ANBO pleit al jaren voor een periodieke evaluatie van het medicijngebruik door patiënt, apotheek en (huis)arts. "Omdat senioren vaak meerdere medicijnen van diverse artsen toegeschreven krijgen, loont het niet alleen om te kijken wat de wisselwerking is, maar ook of mensen begrijpen waarom ze bepaalde medicatie krijgen", aldus directeur-bestuurder Liane den Haan.

In de afgelopen vijf jaar is het aantal patiënten dat in het ziekenhuis belandde na verkeerd medicijngebruik toegenomen. Dat blijkt uit een studie die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) eerder dit jaar aan de Tweede Kamer stuurde. De vergrijzing werd als grootste oorzaak voor deze ontwikkeling aangewezen. De groep 65-plussers die wordt opgenomen in het ziekenhuis is 3,5 keer zo groot is dan de groep jongere patiënten.

Meer weten?

Neem contact op met Simone Bremer- Dijkhuis, projectmanager 

Simone Bremer- Dijkhuis

072 - 541 4600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven