Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Project Medicatieveiligheid in Noord-Holland Noord afgerond

Soort nieuws: ZONH nieuws
Thema: Organiseren van zorg, Ouderenzorg
Datum: 20-09-2016

In Noord-Holland Noord werken huisartsen, apothekers en zorgorganisaties structureel samen aan veilig medicatiegebruik in de thuissituatie. De afspraken, in 2015 vastgelegd in een regionale richtlijn, worden in de praktijk succesvol toegepast. Hierdoor kunnen ouderen langer zelfstandig en zelfredzaam thuis blijven wonen.

Convenant in de praktijk

ZONH heeft het afgelopen jaar op diverse locaties de implementatie van de richtlijnen en procedures uit het convenant ‘Medicatieveiligheid in de thuissituatie en extramurale setting in de regio Noord-Holland Noord’ begeleid. Dit convenant is in juni 2015 door 25 organisaties ondertekend. Lees hierover meer in het nieuwsbericht Convenant voor veilige medicatie in Noord-Holland Noord.

Implementatie richtlijnen en procedures

Een convenant gesloten door de directies van de zorginstanties is mooi, maar zorgt er niet voor dat de voorgenomen afspraken ook op de werkvloer uitgevoerd worden. Op verzoek organiseerde ZONH bijeenkomsten tussen huisartsen, apothekers en thuiszorgmedewerkers om met elkaar in gesprek te gaan over de richtlijnen en procedures. De deelnemers merkten dat de vertaling van papier naar praktijk eenvoudiger was dan gedacht. Door verantwoordelijkheden te bespreken en heldere afspraken te maken, werd de papieren tijger in de praktijk werkbaar.

Beter samenwerken

Bij de thuiszorgorganisaties is het convenant goed gaan leven, bij de benaderde huisartsen en apotheken ook. Vooral is duidelijk geworden wat ieders verantwoordelijkheid is. Hierdoor is samenwerken makkelijker geworden. Op het gebied van medicatieveiligheid is samenwerken een eerste vereiste om fouten of vergissingen te voorkomen.

Bijgesteld convenant

Conform afspraak vastgelegd in het convenant, heeft de stuurgroep Regionaal Overleg Medicatieveiligheid regio NHN afgelopen zomer de documenten waar nodig bijgesteld op basis van input uit de praktijk en veranderde regelgeving. Hier treft u het aangepaste convenant, de aangepaste bijlagen en het revisiedocument waarin de wijzigingen vermeld staan.

De richtlijnen en procedures in het convenant zijn richtinggevend en worden niet dwingend opgelegd. De stuurgroep wordt begeleid door ZONH.

Lees meer over de aanleiding en het resultaat op de projectpagina Medicatieveiligheid: Implementatie richtlijnen en procedures.

Meer weten?

Neem contact op met Will Molenaar, projectmanager

Will Molenaar

072-541 4600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven