Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Marly van Straaten over LEAN in de huisartsenpraktijk

Soort nieuws: ZONH nieuws
Thema: Organiseren van zorg
Datum: 04-11-2015

"Met een simpele ingreep kan je heel veel bereiken"

Marly van Straaten, van huisartsenpraktijk Van Schie en Van Straaten in Beverwijk was benieuwd of LEAN iets voor haar praktijk zou zijn. Intussen is het hele team van de praktijk razend enthousiast en denken ze bij alles in LEAN. We vragen Marly hoe ze het hebben aangepakt.

Foto: Marly van Straaten (links) en het team van huisartsenpraktijk Van Schie en Van Straaten

De eerste kennismaking

Marly had wel van LEAN (de methodiek die als doel heeft bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk te maken) gehoord maar wist niet zo goed wat het inhield en of het iets voor hen zou zijn. Nathalie de Goede, projectmanager en LEAN-specialist van ZONH, heeft haar het een en ander verteld over LEAN. Vervolgens hebben zij samen de praktijk van huisartsen Schultz en van de Kerkhof in Deurne te bezocht. Deze huisartsen hebben hun processen al jaren LEAN ingericht. “Dat was echt een eye opener,” vertelt Marly,” Ze denken in processen voor het inrichten van de praktijk en werken efficiënt met korte wachttijden. Dit leek voor ons de juiste aanpak om ons kwaliteitsbeleid verder vorm te geven."

Aan de slag

Hoe lopen de processen nu, hoe zien de medicatiekasten eruit, wat kan opgeruimd en hoe zijn de wachttijden? De assistentes en huisartsen hebben samen met Nathalie geïnventariseerd waar de knelpunten in de werkprocessen liggen. Marly: ”Samen hebben we besloten dat met het voorraadbeheer de meeste winst te behalen was. Daarom hebben we nu bijvoorbeeld een magneetsysteem op de kastjes die aangeeft hoe het met de voorraad in de kastjes is. Ook hebben we een oplossing gevonden om nooit meer mis te grijpen in de bakjes met formulieren of met materialen in de spreek- en behandelkamer. We zetten deze werkwijze voort door één van de assistentes verantwoordelijk te maken. Zij zorgt ervoor dat verbeterpunten in de praktijkprocessen steeds op de agenda van ons overleg staan.”

De winst

Marly: ”Het lijkt zo simpel, maar het werkt wel! Je kunt allerlei kwaliteitssystemen bedenken maar met verschil met de LEAN-methodiek is dat je van plannen maken naar daadwerkelijk borgen van de verbetering in je praktijkvoering gaat. Het is een werkwijze die je blijft ontwikkelen. Met de hulp van Nathalie en haar praktische ideeën en tips zijn we anders en écht in processen gaan denken, dat waren we nog niet gewend. Het geeft rust in onze praktijk en een goede werksfeer. Niet meer zoeken of misgrijpen of wekelijks langs alle bakjes lopen.”

Tenslotte geeft Marly nog tips voor collega’s die LEAN overwegen: “Sta ervoor open en ga gewoon beginnen. Zorg er wel voor dat het idee gedragen wordt door het hele team. Het gehele team, en met name de assistentes, moet het tenslotte doen. Wanneer je start, moet je ook niet alles tegelijk willen maar klein beginnen. Vind uit waar je het meest tegenaan loopt, dat heeft de meeste kans van slagen. Zo krijg je het procesdenken onder de knie."

Wilt u meer weten over LEAN in de Huisartsenpraktijk? Neem dan contact op met Nathalie de Goede, projectmanager ZONH. 

Meer weten?

Neem contact op met Nathalie de Goede, projectmanager

Nathalie de Goede

072-541 4600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven