Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Manifest ‘Prioriteit voor Preventie in Noord-Holland’ vraagt actie van de eerste lijn

Soort nieuws: ZONH nieuws
Thema: Organiseren van zorg
Datum: 08-02-2018

Het Kennisplatform Sociaal Domein Noord-Holland* ontwikkelt een manifest ‘Prioriteit voor Preventie’, dat ze op een gelijknamig werkcongres op 15 maart aanstaande zal presenteren. Het manifest moet tijdens en na de gemeenteraadsverkiezingen preventieve gezondheidszorg hernieuwd agenderen. Dat bij de gemeenten en de kernpartijen in het ‘sociaal domein’, maar zeker ook bij die in de eerstelijns gezondheidszorg.

Vanuit ZONH willen we actief bijdragen aan de input vanuit de -eerstelijns- zorg aan deze ontwikkelagenda voor de komende vier jaar. Wat heeft urgentie en wat is reëel haalbaar op het terrein van preventie? We horen graag wat u nodig vindt. En als u zelf met preventie aan de slag wilt, dan ondersteunen wij u graag daarbij.

Prioriteiten?

Preventieve gezondheidszorg is weerbarstig terrein. Het is in de praktijk vaak moeilijk om ons burgers daadwerkelijk tot gezond(er) gedrag te bewegen, als we dat niet al vanuit eigen motivatie doen. Preventie in de zin van ongezondheid voorkomen, is in de praktijk eerder het domein van gemeenten, GGD’s en maatschappelijke organisaties dan van de eerste lijn.

Voor vroegopvang waar al sprake is van zorgvraag is dit anders. In de ouderenzorg, jeugdzorg en GGZ zijn volop initiatieven waar de eerste lijn aan bijdraagt.

De vraag is nu wat voor de eerstelijnszorg de prioriteiten voor preventie moeten en kunnen zijn. Dat in relatie tot wat bewoners nodig hebben, deels als patiënt, en wat in de samenleving hierbij verder als wensen leeft.

De nieuwe regering heeft het punt van de preventieve zorg ook nadrukkelijk in het regeerakkoord opgenomen. Roken en overgewicht worden als prioriteiten genoemd en ook het problematisch alcoholgebruik, ongewenste (tiener-) zwangerschappen en het voorkomen van depressies en zelfdoding. Zie pagina 14 in het regeerakkoord.

Als onderstroom is de beweging van ZZ (Ziekte en Zorg) naar GG (Gedrag en Gezondheid) hierbij van belang. Wat zijn daarbij zinnige en haalbare doelen voor de komende vier jaar?

We gaan graag met u aan de slag

Vanuit ZONH zullen we op basis van onze al beschikbare informatie in kaart brengen wat eerstelijns partijen in Noord-Holland nu met preventie doen en wat ze er de komende jaren verder mee willen. En ook wat de aandachtspunten en randvoorwaarden daarbij zijn.

Wij zullen dat samen met casuïstiek inbrengen op de kennisbijeenkomst op 15 maart en voor het op te stellen Manifest. Wij horen het graag als u activiteiten of meningen over dit thema heeft die we hierin kunnen meenemen. Mail deze dan naar m.stel@zonh.nl.

En liever nog komen we meteen met u in actie. Mail of bel ons als u plannen heeft op dit terrein en hulp zoekt voor de realisatie daarvan.

Meer informatie over het initiatief voor het Manifest en het werkcongres ‘Prioriteit voor Preventie’ vindt u hier.

* Het Kennisplatform Sociaal Domein Noord-Holland verbindt kennisorganisaties, gemeenten, instellingen, netwerken, cliënten- en burgerorganisaties en andere betrokkenen in het sociaal domein. Het Kennisplatform is een van de 14 Werkplaatsen Sociaal Domein (WSD) in Nederland. Het Kennisplatform is onafhankelijk, kritisch, neutraal, praktijkgericht en hanteert multiperspectief.

Meer weten?

Neem contact op met Mart Stel, programmamanager

Mart Stel

072 - 541 4600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven