Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Keuzes maken in netwerken voor fysiotherapeuten

Soort nieuws: ZONH nieuws
Thema: Organiseren van zorg
Datum: 28-06-2016

Op 13 juni vond in aanwezigheid van 14 fysiotherapeuten de bijeenkomst ‘Keuzes maken in netwerken’ plaats. Deelname aan een netwerk is geen vanzelfsprekendheid en vraagt om een weloverwogen keuze. Tijdens deze bijeenkomst werden handvatten gegeven om deze keuze te maken.

Overwogen keuze maken

Door een sterke toename van het aantal landelijke en regionale netwerken de afgelopen tijd en de daarmee gepaard gaande eisen waaraan professionals moeten voldoen om te kunnen participeren in een netwerk, is het voor veel praktijken niet meer haalbaar om aan alle netwerken deel te nemen. Om een overwogen keuze te maken voor deelname aan een netwerk heeft het Regionaal Genootschap Fysiotherapie (RGF) een overzicht van overwegingen gemaakt die fysiotherapeuten als handvat kunnen gebruiken om hun participatie in een netwerk te overwegen.

Criteria deelname netwerk

Tijdens de bijeenkomst bleek dat het merendeel van de aanwezigen betere zorg voor de cliënt de belangrijkste reden vindt om deel te nemen aan een netwerk en dat scholing wordt gezien als belangrijkste kwaliteitscriterium van een netwerk. Het grootste discussiepunt was de toegankelijkheid van een netwerk. De meerderheid meent dat een netwerk open moet zijn op basis van relevante en realistische kwaliteitscriteria. De invulling van deze criteria is gelijk de moeilijkheid. Wie bepaalt wat kwaliteit is en hoe kun je dat goed meten? Met name het criterium voor het behandelen van een minimaal aantal patiënten met een bepaalde aandoening wordt als beperkend ervaren.

Netwerken noodzakelijk

Volgens Mike Jansen van Mixe (marketing in de zorg) kunnen we niet meer om netwerken heen. Het is een tendens die niet te stoppen is, zowel buiten als binnen de zorg. Hij stelt dat je als fysiotherapeut drie soorten keuzes hebt: moet, mag en wil ik bij een netwerk?

Open en volledig communiceren over netwerken

De hoeveelheid netwerken en de diversiteit aan deelnamecriteria en beperkt beschikbare informatie over de netwerken maakt het maken van een keuze niet eenvoudig. Aan potentiële deelnemers van netwerken de oproep om met netwerken in gesprek te gaan over de ontbrekende informatie die je nodig hebt voor een gedegen besluit en aan netwerken de oproep om open en volledig te communiceren over het netwerk.

Netwerkkaart

Het KNGF heeft een netwerkkaart met de bij ons bekende netwerken in heel Nederland. Staat uw netwerk er nog niet tussen? Meldt het via kngf-west@kngf.nl.

Verslag bijeenkomst

Lees het volledige verslag van de bijeenkomst ‘Keuzes maken in netwerk’. De bijeenkomst is georganiseerd door RGF Noord-Holland en ZONH.

          

Meer weten?

Neem contact op met Myrthe Brachel-Pap, projectmanager

Myrthe Brachel-Pap

072-541 4600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven