Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Kerk in Schoorl biedt onderdak aan gezondheidscentrum

Soort nieuws: Nieuws voor u geselecteerd
Thema: Organiseren van zorg
Datum: 12-12-2016

Huisarts Jos Kramer en fysiotherapeuten Nicole Dekker en André Dekker zijn sinds oktober gevestigd op een bijzondere locatie. De kerk van Schoorl is verbouwd. Via de entree onder de klokkentoren betreed je het modern ingerichte gezondheidscentrum waar de inwoners van Schoorl en omgeving nu terecht kunnen voor diverse disciplines.  

Foto: De initiatiefnemers v.l.n.r. Nicole Dekker, Jos Kramer en André Dekker.

Schouder aan schouder

Moe maar voldaan zitten ze aan tafel. Het ontstaan van het gezondheidscentrum kent een lange geschiedenis en een intensief bouwtraject. André Dekker: “Het idee ons samen in één gebouw te vestigen begon al zo’n 9 jaar geleden. We staken de koppen bij elkaar, benaderden de gemeente en bekeken diverse opties voor een locatie in Schoorl. Nicole Dekker: “Voor het voortbestaan van de kerk waren nieuwe inkomstenbronnen nodig. De parochie stelde eerst de pastorie beschikbaar, maar dat was te klein voor ons. De ‘nood’ was hoog en we kregen het aanbod om een deel van de kerk te huren. Dat was voor ons een uitgelezen kans om een nieuw gezondheidscentrum te beginnen. Jos Kramer: “Zowel voor ons als voor de parochie en het bisdom was dit een nieuw traject. We hebben samen heel wat hobbels overwonnen. Als het proces dan wat stroever verloopt is het fijn dat je met z’n drieën kunt overleggen.”

Foto: Het gezondheidscentrum in Schoorl De vier trappen; de naam verwijst naar de trappen die achter het gebouw het duin ingaan.

Korte lijnen in één gebouw

Het gezondheidscentrum biedt, naast de genoemde huisarts en fysiotherapeuten, ruimte aan maatschappelijk werk, een diëtist, nog drie andere fysiotherapeuten, een oefentherapeut Mensendieck, een leefstijl professional en per 1 januari 2017 een podotherapeut.

Jos: “We hebben ervoor gekozen om geen formeel samenwerkingsverband te starten met geprotocolleerde samenwerking of vast overleg. Daar hebben we in het beginstadium wel met Will Molenaar van ZONH over gesproken.” Nicole: “We zijn in feite verschillende praktijken in hetzelfde gebouw en delen de wachtkamer. We hebben erg veel over praktische zaken overlegd in aanloop naar en tijdens de verbouwing, daar ging in eerste instantie al onze energie inzitten. André vervolgt: “We zijn gewend aan onze eigen praktijk. Als fysiotherapeuten hebben we ieder onze eigen specialisatie en het is prettig dat je vakgenoten dichtbij hebt. Wij leveren daarnaast vanuit onze eigen disciplines een bijdrage aan actuele regionale programma’s en thema’s, zoals bijvoorbeeld het valpreventieproject van ZONH. Nicole: “We proberen ook met elkaar een multidisciplinair programma op te zetten voor sarcopenie waarin o.a. de fysiotherapeuten en diëtisten participeren.” Jos:”Onder één dak maakt de lijntjes toch al korter We weten van elkaar dat we ons aandeel leveren op deze thema’s. Daar is geen overlegorgaan voor nodig want dat gaat voor mij als een keurslijf voelen.”

Begeleiding ZONH

Ook voor Jeroen Verkerk, die samen met ZONH meerdere trajecten voor gezondheidscentra begeleidt was deze samenwerking met de parochie en het bisdom een nieuwe tak van sport. Hij stond de zorgverleners bij en werd ook vanuit de parochie nauw bij de plannen betrokken. Jos over de rol van Jeroen Verkerk: “Jeroen heeft ons organisatorisch goed ondersteund bij het uitwerken van het plan tot de intentieovereenkomst. Soms had hij een lastige positie omdat er meerdere belangen speelden en beide partijen weinig ervaring hadden. Nicole: “De intentieovereenkomst is een soort huurovereenkomst. Het was ons niet helemaal duidelijk dat we hier uit voortkomend nog over een aantal zaken moesten onderhandelen. We waren op de extra kosten en extra overleg helaas niet goed voorbereid. Jos: “Die gesprekken voerden we toen Jeroen al uit beeld was.”

Completer aanbod voor de inwoners

Het is nog wel een beetje kort dag om al iets te kunnen zeggen over het effect. Zeker is dat zo veel verschillende disciplines in één gebouw veel meerwaarde biedt voor de inwoners van Schoorl. Kerk en gezondheidscentrum liggen centraal in de gemeente en zijn zeer goed bereikbaar. Door deze nieuwe huisvesting is de continuïteit van huisartsenzorg in de toekomst geborgd. De officiële opening vond plaats op 10 december. Nicole besluit: “Fijn dat er zo veel belangstelling was. Schoorl heeft betrokken inwoners."

 

Meer weten?

Neem contact op met Will Molenaar, projectmanager

Will Molenaar

072 - 5414600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven