Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

In 5 jaar ruime verdubbeling huisartsenpraktijken met praktijkondersteuner ggz

Soort nieuws: ZONH nieuws
Datum: 09-01-2018

In de afgelopen jaren is het aantal praktijkondersteuners GGZ flink toegenomen. Waar in 2011 slechts een derde van de huisartsenpraktijken een POH-GGZ in dienst had, was dat in 2017 maar liefst 79%. De aanwezigheid van een POH Somatiek nam in de laatste jaren juist lichtelijk af. Dit en andere interessante data over huisartsenzorg in Nederland vindt u op de website Zorgprismapubliek.nl.

Behandelingen

Op de website is tevens bijgehouden welke behandelingen er in de huisartsenpraktijk het meest voorkomen. Opvallend is de stijging van de intensieve zorg (dag) in de praktijk. Dit aantal werd in 2015 bijna verdrievoudigd en stijgt nog altijd.

Medicatie

Met ruim 800 miljoen dagdoseringen worden bloeddrukregulerende middelen het meest voorgeschreven, maar ook cholesterolverlagers en maagzuurremmers werden veelvuldig voorgeschreven.

Kosten

De totale kosten voor de huisartsenzorg bedroegen ruim 2,6 miljard in 2017. In afgelopen jaar werd er zo’n 0.5 miljard besteed aan multidisciplinaire zorg.

Bezoek bij een andere huisarts

Bijna 250.000 huisartsenbezoeken vonden in het afgelopen jaar plaats bij een huisarts buiten de eigen regio. Daarnaast werd er ruim 4,2 miljoen keer gebruikgemaakt van avond-, nacht- en weekenddiensten van de huisartsenpost.

De website baseert zich op data afkomstig uit het informatiesysteem eerstelijnszorg van Vektis, waarvoor zorgverzekeraars ieder kwartaal bestanden aanleveren.

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven