Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Impressie van het Seminar Veranderkracht

Soort nieuws: ZONH nieuws
Thema: Organiseren van zorg
Datum: 15-12-2015

Verandering, daar hoor je veel mensen over. En over eigen- en samenkracht. Op eigen kracht veranderen dus… of samen?

Veranderkracht

“Veranderkracht” was de titel van een zeer inspirerende bijeenkomst op 19 november, georganiseerd door Managementboek Academy, waar een aantal medewerkers van ZONH naartoe zijn geweest. Zij deden daar inspiratie op voor de transformatiefase. Na de overheveling van een deel van de zorgaken naar gemeenten als onderdeel van een veel groter aantal veranderingen, ook wel stelselwijzigingen genoemd, zijn partijen in het veld begonnen aan wat misschien wel de meest omvangrijke operatie gaat worden in de geschiedenis van de zorg.

Bij ZONH merken we dat deze veranderingen gepaard gaan met gevoelens van onzekerheid en ervaren onduidelijkheid. Niet in de laatste plaats voor de patiënten en cliënten voor wie de zorg zelf in sommige gevallen een grote zorg is geworden. De grootste vraag van dit moment is: hoe gaan we het allemaal zo organiseren dat goede zorg en ondersteuning toegankelijk blijft, ook in krimp- en anticipeerregio’s en ook als het aantal ouderen over ongeveer tien jaar verdubbeld is. Hoe kunnen we mensen en hun netwerken uitnodigen meer zelf te doen en hoe sluiten we daar vanuit de zorg dan op een goede manier bij aan. Het omvormen van de huidige situatie vraag niet alleen iets van alle betrokken zorgaanbieders en hun financiers, maar ook van partijen die dit soort processen begeleiden, zoals ZONH.

De boel in beweging krijgen

De project- en programmamanagers van ZONH zijn vertrouwd met een heel spectrum aan werkwijzen. Maar in sommige gevallen is daarnaast ander gereedschap nodig om de boel in beweging te krijgen. Eén van de sprekers, Arend Ardon, gaf bijvoorbeeld aan dat je kunt werken met de vonken in organisaties. Mensen die ergens warm voor lopen kun je faciliteren om daar iets mee te gaan doen zonder er meteen een project van te willen maken. Juist door te experimenteren kun je leren wat werkt en dat dan uitbouwen.

Een andere spreker, Wouter ’t Hart, gaf aan hoe je organisaties kunt vereenvoudigen door uit te gaan van de bedoeling. Omdat tegenwoordig bijna alle kennis voor iedereen beschikbaar is, kan ook iedereen zelf of samen met anderen zijn leven organiseren. Daar zijn geen organisaties meer voor nodig, daarvoor moet je hooguit kunnen organiseren, aldus Martijn Aslander, die ook meteen pleitte voor projecten die nooit af zijn, zodat je kunt blijven leren, ontwikkelen en verbeteren.

Tot slot vertelde Daniël Wolfs over een belangrijke voorwaarde voor samenwerking: je moet het vertrouwen hebben dat als je wat opgeeft je er wat voor terugkrijgt.

Toepassing

Het lijken misschien utopische ideeën, maar ze vatten steeds meer post in de samenleving en in organisaties en samenwerkingsverbanden.

Bij ZONH bezinnen we ons nog op toepassingsmogelijkheden van de aangereikte methodieken en zienswijzen.

Meer weten?

Neem contact op met Meike Hornstra, programmamanager

Meike Hornstra

072-541 4600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven