Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Huisartsen behandelen meer patiënten met psychische klachten

Soort nieuws: Nieuws voor u geselecteerd
Thema: Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)
Datum: 08-06-2016

Huisartsen hebben de afgelopen jaren meer patiënten met psychische klachten behandeld. Tegelijk daalde het aantal patiënten in de gespecialiseerde ggz. Het is nog niet duidelijk of dit betekent of er sprake is van een daadwerkelijke verschuiving van patiënten naar de huisarts, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit in haar marktscan over de ggz. De NZa doet nader onderzoek naar de patiëntenstromen in de ggz.

Bron: website NZa

De huisarts fungeert in de ggz steeds meer als spil. Hij of zij beoordeelt of mensen met lichte klachten behandeld kunnen worden door de praktijkondersteuner voor de ggz, of verwijst hen door naar de basis ggz of de gespecialiseerde ggz. In 2014 hadden 390.000 mensen ten minste één consult bij de praktijkondersteuner bij de huisarts. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2013. Het is niet duidelijk of een deel van de patiënten later alsnog zwaardere ggz-zorg nodig heeft.

In de basis ggz, die in 2014 werd ingevoerd, werden dat jaar 310.000 patiënten behandeld. Tegelijk daalde in 2014 het aantal patiënten in de gespecialiseerde ggz met ongeveer 20%. Dat lijkt erop te duiden dat in de basis ggz een deel van de patiënten wordt behandeld die eerder in de gespecialiseerde ggz terechtkwamen.

In de ggz daalt sinds 2012 het aantal bedden. Patiënten worden minder lang opgenomen, waardoor er minder capaciteit nodig is. Áls patiënten worden opgenomen hebben ze vaker zwaardere zorg nodig. Er lopen verschillende onderzoeken welke zorg mensen met een ernstige psychische aandoening in de thuissituatie krijgen.

Lees het hele artikel op de website van NZa.

Wijkgerichte GGZ

ZONH begeleidt mede het project wijkgerichte GGZ in opdracht van het bestuurlijk overlegorgaan RBS in Zuid-Kennemerland. De centrale vraag is wat er moet gebeuren om tot een volwaardige inrichting van de wijkgerichte GGZ te komen. In 2015 is er een plan van aanpak opgeleverd. Twee adviezen uit dit rapport worden als pilot geïmplementeerd in de wijk Haarlem Centrum/Rozenprieel.
Lees meer over dit project op onze projectenpagina.

Meer weten?

Neem contact op met Willeke Brinkman, programmamanager

Willeke Brinkman

072-541 4600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven