Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Bruisende Helpathon in Venhuizen

Soort nieuws: ZONH nieuws
Thema: Organiseren van zorg
Datum: 03-11-2015

17 Frisse ideeën van burgers om goed oud te worden in Noord-Holland zijn een stap verder geholpen. Op 1,2 en 3 oktober veranderde het voormalig gemeentehuis van Venhuizen in een bruisende bijeenkomst, de Helpathon.

Helpathon

Tijdens de Helpathon gingen teams gedurende 48 uur aan de slag om een idee voor beter oud worden een stap verder te helpen. Het enthousiasme van de aanwezigen was groot. Mensen hadden er zin in om hun idee verder uit te werken en deelnemers zetten zich met groot enthousiasme in om hen daarbij te helpen.

Inspirerende ideeën

Zo was er een groep leerlingen van het ROC, die een wooncomplex willen ontwikkelen voor gezamenlijk wonen voor ouderen. Zij kregen een pand toegezegd van een woningcorporatie en de hulp van een architect. Een ander idee was de interactieve levensboekapp aan de hand waarvan je door je (groot)ouders wordt meegenomen in hun verleden. Dit bevordert het contact tussen jong en oud. Waardig Einde is een methodiek gericht op het aangaan van het gesprek over leven en sterven: sterven zoals je geleefd hebt.

Uitwerking ideeën

Op donderdagavond vond de aftrap plaats. In aanwezigheid van een groot aantal deelnemers en belangstellenden werden de ideeën gepresenteerd. Vrijdagochtend begon de dag met een gezamenlijk ontbijt. En een goed voornemen gedurende deze dagen je inzet, kennis en ervaring als deelnemer beschikbaar te stellen om de ideeën van anderen naar een hoger plan te helpen tillen. De rest van de vrijdag en zaterdagochtend zijn de ideeën verder uitgewerkt door een team van deelnemers onder leiding van een coach. Daarbij werd gezocht naar de kansen en mogelijkheden van het idee met als doel het uit te werken naar een haalbaar plan. Niet alle ideeën hebben de eindstreep gehaald en sommige groepen kozen ervoor hun ideeën samen verder uit te werken, maar de groepen die hun idee uitgewerkt hadden, stonden er allemaal met een goed en uitvoerbaar plan.

Ook ZONH was erbij

Ideeën van zorgvragers vormen de kern van de zorg, daarom was ZONH natuurlijk ook aanwezig om mee te denken.  

Organisatie

De Helpathon is georganiseerd door Meneer de Leeuw, werkplaats voor innovatie & maatschappelijke verandering. De Helpathon maakt deel uit van het Thuislab, een traject dat zich richt op nieuwe mogelijkheden om beter oud te worden in Noord-Holland, waar ook Omring bij betrokken is.

Hoe gaat het nu verder met de ideeën? 

Meer weten?

Neem contact op met Meike Hornstra, programmamanager

Meike Hornstra

072-541 4600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven