Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Goed toegankelijke eerste lijn garandeert geen lager SEH-bezoek

Soort nieuws: Nieuws voor u geselecteerd
Datum: 01-09-2017

 

Als een land goed toegankelijke eerstelijnszorg heeft en volledige dekking van zorgkosten, wil dat niet automatisch zeggen dat er minder druk is op de spoedeisende hulp (SEH). Dat is een van de conclusies uit een internationaal onderzoek van Zorgtechnologiebedrijf Philips en de George Washington University (GW) School of Medicine & Health Scienes naar het gebruik van SEH’s in zeven ontwikkelde landen.

Het onderzoek is uitgevoerd in Nederland, Canada, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Duitsland en Australië. Het rapport, met de titel ‘Acute unscheduled care in seven developed nations: a cross-country comparison’, brengt de overeenkomsten en verschillen tussen de onderzochte landen in kaart, waarbij speciaal is gekeken naar zorgverlening en de invloed van sociaal-economische factoren.

Toegankelijke eerstelijnszorg garandeert niet dat patiënten juiste zorg kiezen
“Er is een breed gedeelde opvatting dat goede toegang tot eerstelijnszorg kan leiden tot minder gebruik van SEH-afdelingen”, aldus Leon Kempeneers, Healthcare Transformation Services Partner bij Philips. “Uit dit rapport is echter duidelijk geworden dat zelfs goed toegankelijke eerstelijnszorg en volledige dekking van zorgkosten geen garantie bieden dat patiënten economisch verstandige besluiten nemen bij het kiezen voor de meest geëigende zorgomgeving.”

Toegankelijkheid eerstelijnszorg neemt af
Het SEH-gebruik is het laagst in Duitsland (22%) en Australië (22%). Nederland volgt met 24%. Deze relatief lage waarden zijn waarschijnlijk te danken aan de goede toegankelijkheid van de eerstelijnszorg: bijna tweederde van de Australiërs (58%) en driekwart van de Duitsers (72%) konden een afspraak maken met hun eerstelijnsarts voor dezelfde of de volgende dag. In Nederland is dit 63%. Toch is er ruimte voor verbetering. De toegankelijkheid van de eerstelijnszorg neemt namelijk in vrijwel alle landen af. Zo ging Australië van 63% naar 58% en Nederland van 70% naar 63%.

Nederland voert lijst aan van aantal heropnames
Ook in het aantal heropnames – een maatstaf voor de kwaliteit van de verleende zorg – is te zien dat in Nederland nog veel ruimte voor verbetering is. Nederland (een land met 100% verplichte verzekeringsdekking) voert samen met de VS (0% verplichte verzekeringsdekking) met respectievelijk 17% en 18% de lijst aan van aantal heropnames. Duitsland (100% verplichte verzekeringsdekking) heeft het laagste aantal heropnames (10%).

Belangrijke verbeterpunten
De Philips-onderzoekers hebben de volgende aandachtspunten geformuleerd die invloed hebben op de zorgverlening in SEH-omgevingen: 

Bron: ZorgenZGoed toegankelijke eerste lijn garandeert geen lager SEH-bezoek

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven