Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Gezondheidscentrum Wijkerbaan werkt samen aan verbeteren zorg en preventie voor mensen met diabetes

Soort nieuws: ZONH nieuws
Thema: Organiseren van zorg
Datum: 03-11-2016

In het nieuwe Gezondheidscentrum Wijkerbaan in Beverwijk heeft fysiotherapiepraktijk Interfysio het initiatief genomen om een programma op te zetten voor diabetici. Na de informatieavond in oktober gaan 15 diabetespatiënten starten met het programma. 

Inspelen op regionale behoefte

In het gezondheidscentrum in Beverwijk zijn naast Interfysio ook huisartsen, diëtisten, ergotherapeuten, oefentherapeuten en psychologen gevestigd. Verder maakt ook een multifunctioneel sportcentrum deel uit van dit samenwerkingsverband. Uit marktonderzoek van de Diabetesvereniging is gebleken dat er in Midden-Kennemerland een duidelijke behoefte bestaat aan zorg en preventie voor mensen met diabetes. Met het nieuwe programma speelt het gezondheidscentrum in op deze behoefte.

Het programma Diabetes Mellitus

Het betreft een samenwerking met alle disciplines in het gezondheidscentrum. De huisarts of poh verwijst patiënten door voor wie hij/zij het programma geschikt vindt. Ook vindt een intake bij de diëtiste plaats. Vanuit de fysiotherapie is het beweegprogramma opgezet.

Het doel van het beweegprogramma is de patiënt te scholen over allerlei zaken die met diabetes te maken hebben. Daarnaast worden de deelnemers gestimuleerd om voldoende te bewegen en de motivatie te creëren om te blijven bewegen. Het bewegen moet ook als leuk ervaren worden. De patiënt krijgt door het bepalen van de glucosewaarden vooraf, tussentijds en aan het einde van de training vertrouwen in het sporten. De patiënt leert begrijpen dat bewegen noodzakelijk is voor het verbeteren van de gezondheid.

Het programma is een aanzet tot een leefstijlverandering. Een leefstijlverandering heeft tijd nodig voordat het geïmplementeerd is in het dagelijks leven. Om te voorkomen dat patiënten terugvallen zijn uitstroomcriteria opgesteld.

Het programma wordt opgezet voor de duur van dertien weken. Het programma volgt de aanbevelingen zoals die gedaan worden in de KNGF richtlijn “Beweeginterventie diabetes mellitus type II”.

Informatieavond

Op 12 oktober vond een informatieavond plaats bij Interfysio. Een volle zaal was onder de indruk van inspirerende presentaties van o.a.: de Diabetes vereniging Nederland, de Bas van de Goor Foundation en Ascensia Diabetes Care. De informatie werd goed bezocht en veel informatie en ervaringen werden uitgewisseld. Doel van de avond was diabeteskennis te vergroten en iedereen enthousiast te maken over mogelijkheden/kansen die o.a. sporten/bewegen bieden voor de mensen met diabetes.

          

De volgende informatieavonden staan gepland op 25 januari 2017, 25 mei 2017 en 27 september 2017.

Wilt u meer informatie over het programma, neem contact op met Interfysio, via 0251-292907 of kijk op www.interfysio.nl en www.lijfstijlcentrumbeverwijk.nl.

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven