Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Druk op spoedeisende hulp neemt verder toe

Soort nieuws: Nieuws voor u geselecteerd
Thema: Zorg voor jeugd
Datum: 13-09-2017

De druk op ambulancediensten, spoedeisende hulp (seh) en huisartsenposten (hap) neemt steeds verder toe. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet na onderzoek verschillende aanbevelingen om acute zorg efficiënter en effectiever in te zetten.

Wanneer het druk is op de spoedeisende hulp zijn er momenteel nog voldoende alternatieven, zoals andere ziekenhuizen of instellingen in de omgeving, zo bericht NZa naar aanleiding van hun marktscan van acute zorg. De resultaten verschillen echter sterk per regio, maar landelijk neemt de druk op acute zorg steeds verder toe met name op doordeweekse middagen. Deze ontwikkelingen zijn ZONH bekend en staan hoog op de agenda. Samen met de eerstelijnszorg zoeken wij naar oplossingen om onder andere afstemming tussen verschillende zorgverleners te verbeteren.

24/7 huisartsenzorg
Diverse factoren dragen bij aan de toegenomen drukte. Bijvoorbeeld de gebrekkige afstemming tussen verschillende zorgverleners. Patiënten met een acute zorgvraag krijgen vaak niet de juiste zorg, op de juiste plek op het juiste moment, concludeert NZa. Ook de uitstroom van ziekenhuispatiënten gaat moeizaam door het ontbreken van informatie over de capaciteit van vervolgzorg, slechte afstemming en ingewikkelde procedures. Een knelpunt is de uitwisseling van patiëntgegevens.
Maar ook door toename van het aantal thuiswonende ouderen worden de seh en de hap steeds vaker bezocht. “Huisartsen zeggen dat mensen de hap als alternatief voor de huisarts overdag gebruiken. Mogelijk rekenen patiënten steeds meer op de 24/7 beschikbaarheid van de huisartsenzorg”, stelt de NZa.

Oplossingen
Zorgwaakhond NZa adviseert om de druk op het acute zorgnetwerk regelmatiger te verdelen middels substitutie. “We zien dat goede samenwerking tussen ziekenhuizen en huisartsen leidt tot het verplaatsen van lichte spoedzorg naar de hap. Dit biedt ruimte voor de meer complexe zorg op de seh. Deze substitutie kan de kosten van de zorg en de druk op de seh verlagen.” Verder wordt benadrukt dat informatie over complexe zorgproblematiek en mogelijkheden van vervolgzorg na de acute zorgfase essentieel zijn. Ook geeft de NZa aan dat er verbetering mogelijk is in de samenwerking tussen de verschillende zorgonderdelen. ZONH zal hier voor de regio Noord-Holland (m.u.v. Amsterdam en 't Gooi) een rol in gaan spelen.

Bron: Skipr

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven