Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Design Thinking voor kwetsbare ouderen: Wat zet ú in beweging?

Soort nieuws: ZONH nieuws
Thema: Ouderenzorg
Datum: 09-06-2016

Hoe kunnen ouderen die zijn gevallen toch prettig en zelfstandig thuis blijven wonen? Een pittig vraagstuk in de zorg, waar niet een-twee-drie een oplossing voor is. Toch gingen zo’n 20 professionals de uitdaging aan op een bijzondere bijeenkomst in Zaanstad rondom kwetsbare ouderen. ZONH organiseerde de bijeenkomst met procesbegeleiders die de methode Design Thinking toepassen.

Gesprekken met ouderen en hun omgeving

De bijeenkomst was het resultaat van een intensieve fase van voorbereiding en ‘empathisch onderzoek', waarbij ouderen én hun omgeving zijn geïnterviewd om meer informatie op te halen over hun dagelijks leven. Bij empatisch onderzoek is het gesprek zo ingericht dat op zoek wordt gegaan naar iemands dieper liggende drijfveren: wat kenmerkt hem/haar, wat zet hem/haar in beweging en wat houdt hem/haar tegen? Woorden als ‘eigen regie’ en ‘zelfredzaamheid’ gebruikt een mens doorgaans niet. Wel zijn er verhalen over verandering in de flat, over visite en aandacht, over ’s nachts wakker zijn en overdag slapen, over zelf keuzes willen maken en over thuis blijven wonen.

Design thinking, out of the box

Professionals van allerlei pluimage kwamen bijeen: van de praktijkondersteuner, tot wijkverpleegkundige, tot sociaal wijkteammedewerker, tot beleidsadviseur van de woningcorporatie. De opdracht voor vandaag was om te komen tot ‘frames’: nieuwe manieren van kijken naar dit vraagstuk die tot onverwachte oplossingen leiden. De groepjes gingen enthousiast aan de slag met een frame over ‘Naar de brugklas gaan’ (onderliggende thema: alleen voelen), ‘Mijn eerste zwangerschap’ (onderliggende thema: onwetend zijn), en ‘Voor het eerst op jezelf gaan wonen’ (onderliggende thema: autonomie en zelfstandig worden). Vanuit deze zienswijze, die abstract is en ver weg van het eigenlijke vraagstuk, was het eenvoudiger om ‘out of the box’ te denken. Namelijk los van het complexe systeem van zorg en ondersteuning. En dus ook los van de standaard werkwijze of van dingen die al geprobeerd zijn en die niet werken.

Resultaat en vervolg

Het resultaat van de middag? Een hoop nieuwe ideeën en mogelijke oplossingen om een steentje bij te dragen aan het dagelijks leven van (kwetsbare) ouderen! Onze ambitie: samen met betrokken partijen de oplossingen verder uitwerken, deze vervolgens toetsen en verbeteren met ouderen zélf alvorens ze beschikbaar te maken voor een grotere doelgroep van ouderen.

Meer informatie

          

Meer weten?

Neem contact op met Jeanet Heinen, programmamanager

Jeanet Heinen

072-541 4600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (1)

 1. Tilly
  jun 14, 2016 at 08:53
   

  Mooi initiatief! Werk met en voor ouderen. Er zijn al heel veel projecten om eenzaamheid te bestrijden. Mijn ervaring is dat alles wat met samen eten, naar muziek luisteren en de Oer Hollandse Bingo bij de huidige doelgroep scoren.
  Er zijn in elk geval twee belemmeringen voor senioren; 1. Het vervoer. Het professionele vervoer is duur en men moet erg lang wachten. 2. De bijdrage die men moet betalen. Lang niet voor alle senioren, maar voor velen een probleem. De stille armoede. Dit moet niet onderschat worden.
  Verder lijkt het me zinvol om in te zetten op gebruik van,
  en het omgaan met, een tablet. Men ervaart een enorme drempel, maar wanneer deze weg is, wordt de belevingswereld een heel stuk groter. Contact met (klein) kinderen, familie, het zoeken naar geboorte plaatsen enz.
  Tot slot beweging i.c.m. Herkenning, mooie beelden, natuur. Dat maakt Fietslabyrint mogelijk. Een plezier om een oudere te zien fietsen vanaf de luie stoel, met een scherm voor zich waarop hij/zij zich fietsend door zijn favoriete dorp/ stad waant. Je kunt er ook een "tocht" op de waterfiets door Amsterdam beleven.
  Kortom: er zijn voor nu al heel veel mogelijkheden, maar welke behoefte heet de volgende generatie eenzame ouderen?


Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven