Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Online wijkplein versterkt Gezondheid in de Buurt

Soort nieuws: ZONH nieuws
Thema: Beter gezond in de buurt
Datum: 04-10-2016

Online wijkcommunicatie levert een belangrijke bijdrage aan welzijn, gezondheid en zorg dicht in de buurt. Dat dan wel in aanvulling op de directe, persoonlijke verbinding tussen buurtbewoners. Een wijkwebsite kan deze verrijken en tevens een belangrijke rol vervullen in de verbinding tussen de informele hulp en de formele zorg- en dienstverlening in dorp of wijk.

Dit is één van de hoofdbevindingen uit het levendige ochtendcongres van MijnBuurtje en ZONH op 29 september jl in Buurtcentrum De Rekere te Alkmaar. Ruim honderd deelnemers uit Noord-Holland en deels ver daarbuiten, deden mee en hadden een informatieve en inspirerende ochtend.

Lees hier het verslag van het congres met link naar de presentaties.

Proefproject in Huiswaard

Tijdens het congres zijn de ervaringen gepresenteerd van het proefproject dat MijnBuurtje en ZONH samen doen in de wijk Huiswaard in Alkmaar. Daar was bij de wijkvereniging eind vorig jaar het idee dat de verbinding in de wijk en ook het leefplezier en het welzijn van bewoners versterkt kan worden door middel van een goede voorziening van digitale wijkcommunicatie. Dit zó dat bewoners op een dergelijke site in principe alle uitwisseling en informatie zouden moeten kunnen vinden die ze als wijkbewoners nodig hebben. De gedachte was en is dat met een toename van onderlinge uitwisseling en daaruit voortkomende activiteiten, vanzelf ook de verbinding in de wijk toeneemt en de natuurlijke bereidheid om directe hulp aan elkaar te bieden.

Voor deze pilot is de wijk samen met ZONH uitgekomen op de MijnBuurtje-software en -aanpak om dit uit te proberen. MijnBuurtje heeft al vijf jaar bewezen ervaring met dergelijk online wijkwebsites en komt voort uit de ontwikkeling daarvan in Nijmegen-Oost, waar Mijnbuurtje al tien jaar geleden gestart is. De MijnBuurtje-aanpak wordt inmiddels in 25 gemeenten in Nederland toegepast. (Voor meer informatie zie www.mijnbuurtje.nl)

De samenwerking van MijnBuurtje met ZONH verloopt succesvol. Daarom hebben zij het initiatief genomen om een eerste congres over online platformen in de buurt in  Noord-Holland te organiseren. Ook om de tussenstand van het project in Huiswaard te presenteren. Lees meer over het pilotproject in Huiswaard op de projectpagina beter gezond in de buurt in Huiswaard
MijnBuurtje heeft deze regioconferenties ook al elders in Nederland uitgevoerd. Nieuw is de link naar gezondheid, zorg en welzijn die deze ochtend gelegd wordt.

Praktijkvragen in Huiswaard

In Huiswaard is de ontwikkeling van het 'digitale wijkplein' op gang, maar nog niet klaar. Hierbij komen de wijkvereniging en MijnBuurtje/ZONH ook weer diverse specifieke praktijkvragen tegen. Belangrijke zijn:

Want dat laatste heeft MijnBuurtje ook elders ervaren en toegepast: een interactieve wijkwebsite is nooit vervangend voor het directe, levende contact van bewoners in straten en buurten. Zij spreken daarbij van ‘buurtverbinders’ die altijd nodig zijn om ook de digitale ontmoeting te versterken en tot een zinvolle aanvulling te maken.

Vanuit ZONH zijn we het daar van harte mee eens. We ondersteunen daarom naast deze digitale ontmoeting in wijk en dorp ook de ontwikkeling van de levende netwerken van buurtcontact en burenhulp in Noord-Holland. Op 21 november a.s. organiseren we over de aanpak naar dergelijke Buurtnetwerken een werkbijeenkomst in samenwerking met Margo van den berg van Burenhulp-Haarlem. Lees daar meer over in de vooraankondiging op de agenda. 

ZONH ondersteunt en begeleidt de ontwikkeling van online wijkpleinen voor zorg en welzijn en van netwerken voor buurtcontact. Zie meer van onze diensten waarin we bewoners en zorg verbinden op www.zonh.nl/betergezondindebuurt.

Meer informatie:

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven