Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Blog: Peter Sleutelberg, huisarts. Als een oester

Soort nieuws: Blog
Datum: 02-11-2016

Bij aankomst op de huisartsenpost wordt ze gehaast binnengedragen door haar vader, slap in zijn armen, 13 jaar oud, slecht aanspreekbaar, bijna buiten kennis en heftig hyperventilerend.

Haar vader kan me niet meer vertellen dan dat ze gillend de trap af kwam rennen, en onderaan in elkaar zakte. Hij is in paniek en komt erg dwingend op me over, wil van mij onmiddellijke actie. Daarentegen wil ik eerst haar kalmeren en een beeld vormen van de situatie.

Nadat ik haar vader heb verzocht in de wachtkamer te wachten, ontferm ik me over het meisje. Door haar paniek lukt het me niet contact met haar te krijgen. Met een kapje voor haar mond en een ballonnetje komt haar ademhaling tot rust, met uitleg en geruststellende woorden wordt ze geleidelijk aanspreekbaar.

Zo komt ze tot zichzelf, maar het blijft moeilijk antwoord te krijgen op mijn vragen wat er nu precies is gebeurd, laat staan om haar vertrouwen te winnen. Ik begrijp dat ze zo geschrokken was van stolsels die ze zo maar opeens verloor. Ze durfde er niet met haar vader over te praten. Ik probeer te achterhalen of ze voorbereid was op de eerste menstruatie, of ze wist dat het zou kunnen gebeuren, of zij eerder uitleg had gehad. Ik vraag me af of die hevige hyperventilatie alleen door die stolsels komt. Is er op de achtergrond nog andere problematiek? Hoe is haar relatie met haar ouders?

Voorzichtig, met stukjes en beetjes, vertelt ze over de spanning tussen haar en haar vader. Op dit moment verblijft ze bij hem, moeder woont elders. Wat is de rol van moeder, vraag ik me af. Langzaamaan krijg ik een beetje een beeld van haar probleem. Ze wist wel iets van menstruaties, maar dat wat haar nu overkwam, had ze niet verwacht.

Zoals wel vaker vind ik het niet makkelijk het vertrouwen te winnen bij pubermeisjes, zeker als ze gestuurd zijn of tegen hun wil komen. Wat ik ook probeer, ze blijven vaak zo gesloten als een oester. Ook bij dit meisje lukt het me niet om een helder beeld van haar situatie te krijgen. Ze gaat nu in ieder geval, samen met haar vader, veel rustiger naar huis dan ze kwam. Maar ikzelf blijf zitten met een ongerust gevoel. Hier zou veel meer aan de hand kunnen zijn.

Peter Sleutelberg was tot 2012 huisarts in Schagen. Momenteel is hij als adviseur en waarnemer nog zeer actief betrokken bij de zorg. Peter was de vaste columnist in Amice tot de uitgave van het tijdschrift in 2013 werd beëindigd. In de nieuwsbrief van ZONH heeft hij een nieuw podium gevonden om zijn overpeinzingen en waarnemingen uit de praktijk te delen met een regionaal publiek.  

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven