Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Blog Jolande van Ek; Onverwachte prikkels….

Soort nieuws: Blog
Datum: 14-03-2017

“Daar zit ik dan alleen maar pijn in mijn hele lijf. Ik ging naar arts, fysiotherapeut, specialist, pijnpoli, pijnbehandelaar, revalidatiearts en nog steeds is daar die pijn. Nu hoor ik van mijn nieuwe therapeut: het zit vooral in mijn brein.

Tja, ik heb wel door dat ik de hele dag denk aan mijn pijn: als ik dit doe, dan kan ik straks niet dat; als ik dat doe, dan wordt de pijn erger. Ik wil toch leuke dingen kunnen doen, alles is donker, de pijn overvalt mij telkens weer en daar moet toch een oplossing voor zijn. Volgende therapie starten dan maar. Je leest het goed, ik ben cynisch, eerlijk gezegd super cynisch.

De oefentherapeut hoort mij aan. Zij heeft begrip voor mijn klaagverhaal en zegt dat ik met kleine haalbare stapjes kan gaan werken. Dat ik mijn eigen doelen mag gaan ontdekken en stellen. Ik kan al tijden niks en nu moet ik doelen gaan stellen alsof ik straks de marathon wil gaan lopen….Toe nou zeg, maak dat een ander wijs.

Terwijl ik mijn gesputter en mijn weerstand aan mijn oefentherapeut vertel, vraagt zij door. Ze hoort mijn woorden en herhaalt het, alsof ze het begrijpt en wil meer van mij horen. Wat gebeurt hier? Hoor ik belangstelling? Voel ik steun? Verwarring alom, ik moet toch oefenen om de pijn te bestrijden. Ik weet niet wat er gebeurt, na dit gesprek voel ik voor het eerst dat ik even niet hoef te vechten tegen mijn pijn. Zacht spreek ik mezelf en mijn pijn toe. 's Avonds ga ik voor het eerst sinds jaren gewoon rustig zitten, mijmer wat na over het gesprek van die middag. Onverwachte resten van rust, liefde komen voorbij, voorzichtig begrip voor mijn lijf en mijn pijn, heel klein, heel kwetsbaar. Ik voel dat ik meer kan voelen …er is dus meer dan mijn pijn in mijn lijf en in mijn brein. Pijn leek mijn eindpunt, nu zie ik dat er meer is en wil ik verder. Ik kan niet wachten tot het volgende bezoek aan de oefentherapeut die gespecialiseerd is in behandelen van chronisch pijn."

Geschreven door cliënt naar aanleiding van eerste en tweede behandeling oefentherapie bij Jolande van Ek.

Jolande M. van Ek  was tot oktober 2016 werkzaam als oefentherapeut in Castricum. Nu is zij als waarnemer, contactpersoon en penningmeester van Netwerk Chronisch Pijn-NH nog zeer actief betrokken bij de zorg. Jolande heeft vanaf 2000 haar eigen website en blog en is de vaste columnist in TOUR, het blad van haar koor. In de nieuwsbrief van ZONH neemt zij de lezer mee in haar ervaringen, overpeinzingen en waarnemingen binnen het vak oefentherapie.

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven