Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Blog Jolande van Ek; Bruikbare “Loesje”

Soort nieuws: Blog
Datum: 07-07-2017

Een Loesje op de prullenbak: “Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen, voordat je het kunt zijn…..”  Het lezen ervan raakt mij, geen idee waarom. Al wandelend neem ik hem mee.

In de stilte van mijn stappen kom ik in gedachten bij een tienermeisje, die wegens spanningsklachten net met oefentherapie is gestart. Haar klachten zijn niet ernstig, toch loopt zij er al een jaar mee. De huisarts vertelde dat hij er geen raad mee weet: te jong en te weinig klachten voor zwaardere aanpak. De psycholoog meldde dat er weinig stappen gezet worden; één stap vooruit gevolgd door één stap achteruit lijkt een patroon te worden.

Liesje (15), zo noem ik haar, heeft mij aangegeven dat ze niet goed weet wat ze met al die goede raad van moeder, zorgmentor, huisarts en psycholoog moet. Dat ze eigenlijk gewoon geen zin meer heeft in dat spanningsgedoe. Op de vraag waarom ze nu naar oefentherapie komt was het antwoord: “Logisch toch, ik moet want anders nemen ze mij niet serieus.”

Met deze gedachtenlijn en Loesje uitgeprint in mijn hand ga ik met Liesje de volgende sessie in. Als jij dit leest wat denk jij dan? …..Het blijft stil…… Liesje op de draaistoel zittend draait zwijgend, gespannen zeer langzaam rond. In de draai passeert zij met kleine blik uit haar linkerooghoek de grote spiegelwand. Na 4 of 5 rondjes…..blijft ze half voor de spiegel en zegt zacht: “als ik er wat leuker uitzag."

Voorzichtig haak ik er op in en neem Liesje zittend op de draaistoel mee de stilte in met voelend herkennen van haar lichaam; voeten, onderbenen, knieën, bovenbenen komen aan bod. Ik geef haar ruimte en tijd om haar lichaam van binnenuit te verkennen.
De ademhaling zakt, Liesje lijkt rustiger te worden. Na het afronden vraagt Liesje of wij dit vaker gaan doen, dit is wel makkelijk en fijn.

Na vier behandelingen lichaamsbewustwording, ademhaling en ontspanning volgt een fotoshoot (vraag en idee van Liesje). Liesje in haar stoere outfit gaat giechelend in allerlei poses staan. Ik ondersteun, daag uit, fotografeer en geef haar de foto’s op stick mee. Voorzichtig laat zij die, vertelt haar moeder, aan moeder en vriendinnen zien. Liesje krijgt positieve reacties, zij groeit in zelfvertrouwen en kan zichzelf zijn. Na nog twee behandelingen gaat Liesje vol vertrouwen alleen verder en ben ik Loesje erg dankbaar voor de hulpbron op de achtergrond!

Jolande M. van Ek  was tot oktober 2016 werkzaam als oefentherapeut in Castricum. Nu is zij als waarnemer, contactpersoon en penningmeester van Netwerk Chronisch Pijn-NH nog zeer actief betrokken bij de zorg. Jolande heeft vanaf 2000 haar eigen website en blog en is de vaste columnist in TOUR, het blad van haar koor. In de nieuwsbrief van ZONH neemt zij de lezer mee in haar ervaringen, overpeinzingen en waarnemingen binnen het vak oefentherapie.

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (5)

 1. kitty Rumping
  jul 10, 2017 at 11:19
   

  Mooi Yolande. Ik dacht in begin van je verhaal dat het autobiografisch was, maar gaat over een adolescente patiënte van je!


 2. kitty Rumping
  jul 10, 2017 at 11:19
   

  Mooi Yolande. Ik dacht in begin van je verhaal dat het autobiografisch was, maar gaat over een adolescente patiënte van je!


 3. Brigitte Mol
  jul 13, 2017 at 10:58
   

  Een mooi praktijkvoorbeeld Jolande!
  Dat je met goed luisteren tussen de regels door via haar lichaamsbewustzijn naar haar gedachten en gevoel kunt komen. Van daaruit kan ze haar innerlijke kracht ontdekken en groeien in haar zelfvertrouwen.Dit is een mooie psychosomatische benadering van ons vak.


 4. Jolande van Ek
  jul 14, 2017 at 06:01
   

  Hai Kitty,
  Bedankt voor je reactie.
  Een beetje autobiografissch is het ik ben nml wel de oefentherapeut.
  groet, Jolande


 5. Jolande van Ek
  jul 14, 2017 at 06:04
   

  We hebben een pracht van Brigitte.
  Leuk dat je gereageerd hebt.
  Groet, jolande


Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven