Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Blog Jolande van Ek: Stapje voor stapje

Soort nieuws: ZONH nieuws
Datum: 27-03-2018

Het is voorjaar en ik heb enorm veel zin om te gaan wandelen. Heerlijk de rugzak op, flesje water mee, vanaf mijn huis Alkmaar uit lopen, via de polders naar Egmond, naar de duinen om dan bij zee te komen. Een route die ik in deze tijd van het jaar vaak al vele keren gewandeld heb. Dit jaar zit het er niet in, ik ben aan het herstellen van een gecompliceerde onderbeenbreuk.

Ik loop nu anders, het is meer stappen. Nee, ik bedoel niet het stappen uit mijn studententijd, na een periode van hard studeren met medestudenten een tochtje maken langs verschillende leuke cafés in Utrecht om een biertje te drinken en vooral gezellige tijd met elkaar te hebben. Ik bedoel nu echt het stap voor stap mijn voeten neerzetten gepaard gaand met een grote mate van bewustzijn en alertheid om te zorgen dat mijn voet en been voldoende stabiliteit kunnen geven om mij in de volgende stap te brengen. Ik loop te stappen, ik stap om te lopen van A naar B, de afstand tussen A en B is voor mij te weinig om de algehele voldoening van lopen, laat staan van wandelen van te krijgen.

Met behulp van krukken en de rugzak op loop ik weer naar de dichtstbijzijnde supermarkt om boodschappen te halen. Gelukkig is er in de wijk een groenteboer en daar kan ik dagelijks een extra boodschapje doen om te zorgen dat ik extra stappen verzet. Met als groot voordeel dat ik daar buurtgenoten ontmoet en leuke gesprekjes heb.

Op de momenten van uitrusten of moed verzamelen voor de volgende ‘wandeling’ kunnen er zomaar ondermijnende gedachten langskomen. Ik tracht ze bewust geen aandacht te geven terwijl ik me besef dat deze gedachten via allerlei achterdeurtjes kennelijk zo naar binnen schuiven.

Ondanks de dikke pech kan ik er positief naar kijken en onderzoek ik een en ander: Wat is het verschil tussen stappen, lopen en wandelen? Wat gebeurt er als je het een niet meer kunt en het ander daarvoor in de plaatst komt? In deze blog ben ik er achter gekomen dat de oefentherapeut in mij, mij goed begeleidt. Dat ik ‘na een periode van stappen’, ‘nu weer lopend boodschappen doe’ en dat 'écht wandelen' mijn doel blijft.

Foto: IStock

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven