Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Blog Jolande van Ek: Preventie

Soort nieuws: ZONH nieuws
Datum: 20-11-2017

Een van de redenen waarom ik in 1975 koos voor de Opleiding Bewegingsleer Cesar was een open les van mevrouw G.J. Borrias (1908-2002) in het voorjaar van 1975. Toen al op hoge leeftijd vertelde zij de groep aankomende studenten waarom bewegen geoefend, gestimuleerd en bijgehouden moet worden. Elk systeem kent zijn achteruitgang; balans en evenwicht verminderen met het ouder worden.

Daarna daagde zij ons uit met haar mee te doen, met verbazing en respect heb ik naar haar elegante bewegingen, sprongen en balans-oefeningen staan kijken om daarna soms schromend mee te doen. “Ach”, zei zij na de openbare les tegen mij, “oefening baart kunst, jij deed die ingewikkelde sprong nu voor het eerst over een paar maanden kun je hem waarschijnlijk beter dan ik.”

Preventief aan beweging kunnen werken, mensen bewust maken van hun eigen lichaam en daar anders mee omgaan is vanaf dat moment mijn motivatie geweest dit vak van oefentherapie te gaan doen.

Ons lichaam heeft positieve stimulans en aandacht nodig. Door je eigen mogelijkheden te kennen en uit te breiden waar dat kan en de grens te bewaken waar dat nodig is, zal veel bewegingsproblematiek kunnen worden voorkomen. Dat is de algemene motivatie van een oefentherapeut Cesar/Mensendieck altijd geweest.

Door de veranderingen in de zorg zijn wij vanaf eind jaren ‘80 steeds verder van het preventieve stuk afgedwaald. Hoe mooi om te zien dat er nu steeds meer aandacht komt voor preventie en een positief gezondheidswerk.

Door de wetenschappelijke inzichten over ziekten, klachten en pijn en het inzicht in de nocerende effecten van onze taal, ons denken en onze overtuigingen komen de gezondheidswerkers weer terug bij de oorspronkelijke bedoeling van de preventieve geneeskunde en willen we de verantwoordelijkheid aan de patiënt terug geven.

Volgen, begeleiden, positieve advisering, preventieve advisering en bemoedigen van de patiënt en alleen dan het stuur overnemen als de klant en of zijn omgeving er om vraagt.

Werken aan preventie dat was, bleef en is de drijvende motivatie van de oefentherapeut Cesar/Mensendieck. Wat een prachtvak.

Ondertussen zit ik al weer te lang achter mijn PC. Hup, mijn blog versturen en ik ga weer de fiets op!

Jolande M. van Ek was tot oktober 2016 werkzaam als oefentherapeut in Castricum. Nu is zij als waarnemer, contactpersoon en penningmeester van Netwerk Chronisch Pijn-NH nog zeer actief betrokken bij de zorg. Jolande heeft vanaf 2000 haar eigen website en blog en is de vaste columnist in TOUR, het blad van haar koor. In de nieuwsbrief van ZONH neemt zij de lezer mee in haar ervaringen, overpeinzingen en waarnemingen binnen het vak oefentherapie.

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (5)

 1. Caroline Boon
  nov 29, 2017 at 12:53
   

  Mooi verwoord Jolande! Ook ik beoefen het oefentherapeutische vak elke dag weer met plezier uit, en hoop in positieve zin bij te kunnen dragen aan de zelfredzaamheid van cliënten (zowel curatief als preventief).


 2. Nathalie
  nov 29, 2017 at 01:43
   

  Mooie blog, over een prachtig vak! Sierlijker bewegen is ook wat je leert bij deze vorm van oefentherapie en niet alleen met gewichten of kracht!


 3. Marco Leeuwrik
  nov 29, 2017 at 03:12
   

  Lekker stuk. Leest als een trein en vat in essentie de waarde van wat achter deze filosofie zit. Een betere promo voor preventief bewegen om stilstand dan wel achteruitgang te voorkomen, heb ik in maanden niet gelezen.


 4. Jolande van Ek
  nov 30, 2017 at 01:54
   

  Hai Caroline, Nathalie en Marco,
  Bedankt voor jullie positieve reacties!
  Beweeglijke groet, Jolande


 5. Margriet van der Weg - Brattinga
  nov 30, 2017 at 09:40
   

  Een mooi stuk !! Inderdaad we hebben een pracht vak. Zo mooi als patiënten bij aanvang therapie aangeven dat ze geen trap kunnen lopen en dit na de therapie wel kunnen. Of wanneer patiënten met pijn bij ons komen en bij afsluiting van de therapie actief veranderd zijn in lijf en brein t.b.v. de pijn!


Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven