Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Blog Angelique Schuitemaker: Even over steunkousen…

Soort nieuws: ZONH nieuws
Datum: 06-03-2018

Steunkousen. We hebben ze lang niet zo hard nodig als men in eerste instantie dacht. Zo bleek onlangs uit een onderzoek van Maastricht UMC+. De standaardrichtlijn van twee jaar is ongefundeerd; steunkousen kunnen in veel gevallen al naar een half jaar richting prullenbak.

Eerder stoppen met het dragen van steunkousen scheelt naar schatting tien miljoen euro per jaar. De besparing zit hem in de aanschafkosten – á € 100 per paar – alsmede de mankracht die nodig is om kousdragende mensen hun beenkledij aan en uit te helpen trekken. In het werkgebied van ZONH zijn naar schatting ruim 5.000 mensen die thuiszorg ontvangen om hen te helpen bij het aan- en/of uittrekken van steunkousen. Zouden deze mensen hun kousen korter dragen, dan zou dat een bespaarpotentieel van minimaal € 800.000 op jaarbasis opleveren. Dat is niet mis. En dan hebben we het nog niet gehad over de afname van onnodige inzet van zorg en minder belastende handelingen voor thuisverpleegkundig personeel met schouder- en polsklachten tot gevolg.

Zo op het eerste gezicht zijn er voldoende argumenten om een behandeling met steunkousen - wanneer de situatie het toelaat – vroegtijdig te stoppen. Maar zo eenvoudig is het niet... Voor veel ouderen zijn steunkousen hun enige lijntje met de buitenwereld en is de thuiszorgprofessional de enige persoon die zij de in de week spreken. Het hoogtepunt van hun dag. Tevens de reden dat innovaties die mensen bijvoorbeeld in staat stelt zelf de kousen aan- en uittrekken, amper voet aan de grond krijgen. Het sociale aspect dat kleeft aan het dragen van compressiesokken is wellicht van een veel grotere waarde dan het dragen van kousen die allang geen medisch effect meer hebben.

Mijns inziens kunnen we steunkousen dan ook niet zomaar afschaffen, al zijn ze nog zo overbodig geworden. Schrap je de kous, dan schrap je een belangrijk contactmoment. En wat doet dat voor de kwaliteit van leven van de oudere? Verandering betekent niet altijd verbetering. We moeten nadenken over alternatieven voordat we rigoureuze maatregelen treffen. Ik zeg: gaat de steunkous eruit, dan een ander contactmoment erin!

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven