Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Blog Angelique Schuitemaker: Even over implementatie…

Soort nieuws: ZONH nieuws
Datum: 18-04-2018

In mijn vorige blog schreef ik dat het een uitdaging is om de zorg daadwerkelijk te vernieuwen. Tegelijkertijd is de zorg altijd in beweging. Iedere morgen staan Skipr en Zorgvisie weer bol van de berichtgevingen over succesvolle zorgverbeteringen. Ieder uur verschijnt er een best practice, uitgekiende strategie en vernieuwende zienswijze waarmee we ons huidige zorgsysteem voorgoed kunnen veranderen. Het schept een optimistisch beeld: we weten exact wat we moeten doen om de zorg te optimaliseren. Toch?

Uit alle voorbeelden kunnen we zeker lering trekken. Desalniettemin rijst bij mij vaak de vraag hoe we het nu praktisch gaan doen. Hoe zorgen we ervoor dat de zorgprofessional voldoende ruimte heeft in het hoofd en in het handelen om die nieuwe werkwijze toe te gaan passen? Wat is de uitwerking van het nieuwe gedachtengoed in de praktijk en waar krijgt de zorgprofessional bij de implementatie van zo’n nieuwe werkwijze mee te maken? En is de impact van die verandering op het dagelijks handelen wel door de zorgverlener te ondervangen?

Verandering kan niet alleen top down plaatsvinden. Er moet een vertaling worden gemaakt naar de werkvloer, naar het dagelijks handelen van de professional. En om onze vaak ingesleten werkwijzen aan te kunnen passen, hebben we meer handvatten nodig dan een abstracte toolkit. Die zijn vaak zo algemeen dat ze zelden toepasbaar zijn in gevallen die om een meer gespecificeerde aanpak vragen. En zorg is nu eenmaal maatwerk, en bovenal mensenwerk.

Wij zouden de aandacht graag eens vestigen op implementatie. De focus leggen op de praktische kant. Daarbij is coaching on the job een must. Iemand die meedenkt over hoe je in een specifiek werkveld, met een specifieke doelgroep daadwerkelijk een andere werkwijze kunt toepassen. Iemand die de brug slaat van de statische strategie naar een succesvolle uitwerking op de werkvloer. Als de zorgverlener op praktische en bijna ambachtelijke wijze wordt gesteund in het implementeren van nieuwe werkwijzen – ik zou bijna zeggen: terug naar noeste arbeid – pas dan realiseren we de verandering in alle lagen van de zorg.

Foto: iStock

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (1)

  1. Mary van langerak
    apr 19, 2018 at 04:08
     

    Mooi beschreven!


Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven