Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Big Data dendert de zorg binnen, ook in Noord-Holland-Noord

Soort nieuws: ZONH nieuws
Datum: 18-04-2018

Op 11 april vond het eerste open college over ‘big-data-analyse’ plaats vanuit het vorig jaar gestarte platform 'Datascience Alkmaar'. Hierin werken o.a. de VU School of Business and Economics, de gemeente Alkmaar, de Provincie Noord-Holland, de Noord-West Ziekenhuisgroep en een aantal regionale bedrijven samen om in Noord-Holland-Noord de toepassing van data-wetenschap te versterken en versnellen. Want de boodschap van het college was helder: het gebruik van Big Data walst de samenleving in en zal de komende jaren grote invloed hebben op onze gezondheidszorg.

Dokter Data

Net het weekend ervoor stond er een uitgebreide beschouwing over de te verwachten grote ontwikkelingen in de zorg in de wetenschapsbijlage van de Volkskrant. Uit dit artikel bleek dat multinationals als Apple, Google, Amazon, Philips en Facebook staan te popelen om de gezondheidszorg te hervormen. Zo wil Apple ons van persoonlijke medische dossiers gaan voorzien, trachten Google en Philips om grote databestanden te koppelen om onze gezondheid en ziekten beter en eerder te voorspellen en gaat Amazon een eigen gezondheidszorg en verzekering starten voor haar miljoen medewerkers. Over vijf tot tien jaar stellen wij als consumenten annex patiënten proactief onze eigen diagnose en laten ons thuis of elders flexibel behandelen en monitoren. En robots zijn straks de uitvoerende partij bij verzorging, verpleging en behandeling. Dokters en verpleegkundigen hebben dan een meer coachende, begeleidende rol.

Is dat wenselijk? Leuk? Verstandig? Dat lijkt er minder toe te doen. Deze ontwikkeling lijkt onvermijdelijk door op stoom komende data-innovatie. De ontwikkeling heeft voordelen, omdat we hiermee wellicht een groot deel van de extra zorgvraag door veroudering kunnen opvangen of omdat op basis van patronen in BIG DATA veel gerichter aan preventie kan worden gedaan. Maar gevaren zijn er natuurlijk ook volop. Bijvoorbeeld als het gaat om Facebook-achtige ellende, waardoor onze privacy en de data-veiligheid in het geding komt. Dat kan van negatieve invloed zijn op de kwaliteit en stabiliteit van de gezondheidszorg.

Patiënt gerelateerde cloud

Op het Datascience-college in Alkmaar wees Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de landelijke Big-Data-Alliance, op de grote kansen om de gezondheidszorg met behulp van datascience vergaand te personaliseren door uit allerlei bronnen data in een patiënt gerelateerde cloud te combineren. Uiteraard spelen hierbij ook veel kwesties op het gebied van privacy en het bewaken van de gegevenskwaliteit te bewaken. Maar daar was Rinnooy Kan voor Europa niet pessimistisch over, mede vanwege de strakke privacywetgeving die nu in de EU wordt ingevoerd.

En wat gebeurt er regionaal?

Frans Feldberg, Professor ‘Data driven business innovation’ van de VU, hield een overweldigend exposé wat betreft de grote ontwikkelingen en veranderingen door snel toenemend Big Data-gebruik in de komende jaren. Hij deed dan ook een sterk appél op de aanwezigen om het unieke datascience-initiatief in de regio Alkmaar en omstreken vooral mee te helpen naar succes. En daarin speelt de gezondheidszorg ook een prominente rol. Jurgen Senree, lid RvB van de Noordwest Ziekenhuisgroep gaf aan hier alvast praktisch aan bij te gaan dragen door een eerste collectieve bijscholing op dit thema te organiseren voor opleiders van medisch specialisten in het ziekenhuis.

In de Volkskrant-beschouwing waarschuwt Jeroen van de Hoven, hoogleraar ethiek en technologie van de TU Delft, ondertussen nadrukkelijk voor te groot vertrouwen in de ‘Big-Data-hype. Zowel voor de oplossingen die deze zou moeten gaan bieden voor onze gezondheid en zorg als voor de grote veiligheids- en privacy-vraagstukken die hij nog ziet. Veel te gemakkelijk geven we nu onze medische gegevens weg aan lukrake gezondheidsapps. Als het aan Van Hoven ligt is Sillicon Valley er over een paar jaar niet vandoor gegaan met onze medische gegevens. Tegelijkertijd is de innovatie door die privacykwesties niet gestopt. “Echte innovatie gaat over slimme oplossingen die de privacy waarborgen.”

In ons voordeel

Welke invloed speelt Big Data straks in uw werkgebied en hoe kunt u de technologie straks op zinvolle wijze inzetten en borgen? Staat u wel eens stil bij die vragen? Big Data is coming en de invloed ervan op de gezondheidszorg is onvermijdelijk. Laten we vooral bekijken hoe we de technologie in ons voordeel kunnen laten werken.

Simone Bremer & Mart Stel

---

In Nederland zal de ‘Big-data analyse in de medische sector’ (Big Medilytics) in een stroomversnelling komen door een deze maand geaccordeerd Europees ontwikkelprogramma onder leiding van Philips samen met o.a. de TU-Eindhoven, dat zal lopen van 2018 - 2021. Het samenwerkingsverband zal inzichten combineren afkomstig van de gegevens van ruim 11 miljoen patiënten. Het programma zal zich nadrukkelijk richten op proefprojecten binnen het gehele zorgspectrum: van preventie tot diagnose, behandeling en thuiszorg. Het BigMedilytics-programma is gebaseerd op een samenwerkingsverband tussen zorgverleners, technologiebedrijven, verzekeraars, farmaceutische bedrijven, het midden- en kleinbedrijf, onderzoeksinstellingen en universiteiten.

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven