Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

In 9 minuten het bewustzijn rondom mantelzorg vergroten in de huisartsenpraktijk

Soort nieuws: ZONH nieuws
Thema: Ouderenzorg
Datum: 03-11-2015

“Er is meer mogelijk met mantelzorgondersteuning dan ik dacht”, “Mijn kijk op hoe mantelzorgondersteuning is georganiseerd, is verbreed” Dit zijn een paar opmerkingen van huisartsen die bezocht zijn in het project ‘9-minuten educatief praktijkbezoek signalering overbelasting mantelzorg’.

Met deze bezoeken zijn huisartsenpraktijken in de gemeenten Bergen, Beverwijk, Castricum, Haarlem, Heemskerk, Uitgeest, en Velsen geïnformeerd over mantelzorgondersteuning door de mantelzorgorganisaties MaatjeZ, Socius, Stichting welzijn Bergen en Tandem.

Op consult bij de huisarts(enpraktijk)

In de maanden mei tot en met september 2015 hebben mantelzorgconsulenten van MaatjeZ, Socius, Stichting Welzijn Bergen en Tandem de huisartsenpraktijken bezocht om gedurende een 9-minuten consult de praktijken te informeren over mantelzorg en de mogelijke ondersteuning daarbij. Het uitgangspunt dat iedere patiënt een (potentiële) mantelzorger is en klachten van patiënten in verband kunnen worden gebracht met hun mogelijke mantelzorgtaken, zorgde voor een breder perspectief hoe je naar mantelzorgers en mogelijke overbelasting kunt kijken. En het belang van preventie daarbij. Daarnaast hebben huisartsenpraktijken een ‘gezicht’ gekregen bij de mantelzorgorganisaties waarnaar ze verwijzen. Lees meer over het project op de projectpagina.

Een paar uitkomsten

RSA project

Het project ‘9-minuten educatief praktijkbezoek signalering overbelasting mantelzorg’ is een RSA-project gefinancierd door de provincie Noord-Holland. Het doel was 85% van de huisartsenpraktijken in de zeven gemeenten te informeren over dreigende overbelasting van mantelzorgers en de mogelijke ondersteuning hierin. Met een prachtige resultaat van 83% heeft het project een waardevolle bijdrage geleverd aan het signaleren van (overbelaste) mantelzorgers binnen de huisartsenpraktijk.

Vervolg

Mantelzorg behoeft aandacht. Niet alleen zodat de mantelzorger zichzelf als mantelzorger gaat herkenen, maar ook om hulpverleners een bredere kijk te geven op mantelzorg. In vervolg op dit project is het project ‘Signalering, aanpak, interventie en samenwerking rond overbelaste mantelzorgers door ondersteuners in de zorgpraktijk.’ gestart. Het betreft een pilot om de deskundigheid en samenwerking van POH’s en assistenten in de huisartsenpraktijk met mantelzorgorganisaties te bevorderen.

Meer weten?

Neem contact op met Johan Koehoorn, projectmanager a.i.

Johan Koehoorn

072-541 4600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven