Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Beter oud worden in Noord-Holland, over snelwegen en olifantenpaadjes

Soort nieuws: Nieuws voor u geselecteerd
Thema: Ouderenzorg
Datum: 21-11-2016

Eigentijdse woonoplossingen, oud worden onder gelijkgestemden, hoe kun je jezelf blijven uitdagen en scharreldagen voor beleidsmakers en zorgaanbieders. Een greep uit de concrete voorbeelden van ‘beter oud worden’ die THUIS.LAB heeft opgetekend uit meer dan 300 gesprekken. Nu komt het erop aan die leefwereld te verbinden aan de systemen. 

Resultaat THUIS-gesprekken

THUIS.LAB sprak de afgelopen maanden met zorgprofessionals, gemeenteambtenaren en inwoners van diverse leeftijden. In zo’n gesprek staan twee vragen centraal: Voor wie zorg jij en wie zorgt er voor jou? En juist omdat het dan over jezelf gaat, levert het hele mooie, persoonlijke gesprekken op. Al die gesprekken hebben een aantal olifantenpaadjes opgeleverd: routes die mensen als vanzelf kiezen als het gaat om ouder worden in hun omgeving. De oogst van de gesprekken over ‘beter oud worden’ werd gebundeld in het boek; Luisteren naar Olifantenpaadjes, open innovatie in de zorg.

Foto: De THUIS.TOUR werd donderdag 17 november afgesloten in Medemblik in Omringlocatie Sint Martinus. Dat gebeurde in aanwezigheid van vele gespreksdeelnemers uit de genoemde Noord-Hollandse woonplaatsen, belangstellenden uit Medemblik, zorgprofessionals, medewerkers van Omring en Harry Nederpelt, wethouder van Gemeente Medemblik.

Reactie Martin van Rijn

Het boek is op 11 november aangeboden aan staatssecretaris Martin van Rijn, die er als volgt op reageerde: ‘Je moet vaak wel een olifantenpaadje nemen omdat het en hele goede manier is om te zien hoe het sneller of beter kan. Dit initiatief spreekt mij dan ook zeer aan. Vooral de manier waarop het gesprek wordt gevoerd over beter oud worden. Gewoon op straat, in huiskamers en in buurthuizen. Deze mooie verhalen uit de praktijk en de slimme olifantenpaadjes die hier uit zijn voortgekomen, sterken mij in het werk dat we doen.

Hij zei er ook nog het volgende over: ‘Want ik wil dat niet systemen, maar mensen uitgangspunt in de zorg zijn. Paradoxaal genoeg sleutel ik dus veel aan grotere systemen. En als je deze systemen als snelwegen ziet, is het goed deze snelwegen te verbinden met de olifantenpaadjes. Zo ontstaan er slimme en snelle verbindingen in de zorg.

En dat is waar de grote uitdaging voor de komende periode ligt: het verbinden van olifantenpaadjes aan de snelwegen, oftewel van leef- en systeemwereld. Ook ZONH houdt zich bezig met die vraag. Ons werkterrein ligt juist op die verbinding, oftewel op alle soorten wegen tussen de snelwegen van Van Rijn en de olifantenpaadjes van de inwoners.

Bekijk het boek 'Luisteren naar olifantenpaadjes' hier: https://issuu.com/meneerdeleeuw/docs/luisteren_naar_olifantenpaadjes_thu

Bekijk het verslag van de overhandiging van het boek ‘Luisteren naar Olifantenpaadjes’ aan de staatssecretaris hier: https://youtu.be/dT143B7du70

Over THUIS.LAB

Beter oud worden is een uitdaging voor ons allemaal. Nieuwe en slimme verbindingen zijn nodig. THUIS.LAB is een open lab voor innovatie in de zorg in Noord-Holland en wil het gesprek over open innovatie op gang brengen. Samen met zorgprofessionals en gemeenteambtenaren ging THUIS.LAB in Texel, Heerhugowaard, Drechterland en Amsterdam Nieuw-West in gesprek over beter oud worden in Noord-Holland met bewoners van alle leeftijden.

Verder lezen:

•    Bericht: THUIS.TOUR afgerond; Waar kun je het best oud worden in Noord-Holland?
•    Zie ook conclusies en projecten op de website Thuislab.nu/thuis.

Meer weten?

Neem contact op met Meike Hornstra, programmamanager

Meike Hornstra

072 - 5414600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven