Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

Apotheker Raymond Kolman: “Huisartsen, thuiszorgorganisaties en apothekers zijn de drie partijen die zorg in de praktijk waar moeten gaan maken”

Soort nieuws: ZONH nieuws
Datum: 19-03-2018

Raymond Kolman, apotheker bij de Noorder Apotheek te Krommenie, kijkt reikhalzend uit naar de ondertekening van het convenant Medicatieveiligheid op 26 april. “Huisartsen, thuiszorgorganisaties en apothekers zijn de drie partijen die zorg in de praktijk waar moeten gaan maken. Daar horen goede afspraken bij.”

Medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames

Raymond Kolman heeft het vastleggen van afspraken rondom medicatieveiligheid al langer hoog op zijn agenda staan. “We waren verbaasd dat er in Noord-Holland-Noord al langer zo’n convenant bestond, terwijl dat in Zaanstreek-Waterland nog niet het geval was. Nu wilde ik dit oppakken vanuit mijn rol als bestuurslid bij de Apothekerscoöperatie Zaanstreek-Waterland, maar er gaat veel tijd inzitten om zoiets van de grond te krijgen. Het is immers niet mijn dagelijks werk. Toen ZONH ons een handje op weg hielp, konden we de partijen sneller vinden en is het balletje gaan rollen.” Volgens Kolman is het van groot belang dat er actie wordt ondernomen op gebied van medicatieveiligheid. “Afgelopen jaren is er onderzoek gepubliceerd met cijfers over het aantal medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames. Hieruit blijkt dat tienduizenden mensen per jaar in ziekenhuizen worden opgenomen omdat medicijnen bij hen niet goed worden gebruikt of toegediend. Dat vind ik alarmerend en daarom is het goed dat er een convenant Medicatieveiligheid wordt ontwikkeld.”

Verschil

Kolman verwacht dat het convenant een groot verschil zal maken. “Voor alle partijen is het straks duidelijk wat we van elkaar kunnen verwachten. Zo krijgen we goed in beeld van wie wat doet. Zo hebben we bijvoorbeeld vastgelegd dat de Thuiszorg een signaleringsfunctie krijgt. Wanneer zij problemen zien bij de inname of toediening van medicijnen of wanneer er niet goed op de medicijnen wordt gereageerd, melden ze dat bij de apotheek of de huisarts. Verder werken we met een toedienlijst, waarop thuiszorg de toediening van medicijnen registreert. Ook kunnen we bij slechte therapietrouw of onjuist gebruik van medicijnen het gebruik van baxterrollen bevorderen, want daarvan is bekend dat dit dan een grote verbetering in het medicijngebruik tot stand brengt. Natuurlijk bestaan er al wel veel richtlijnen op deze gebieden, maar het is ook belangrijk om deze tussen de verschillende disciplines bij elkaar te brengen. Nu is er eenduidigheid over hoe we in de regio Zaanstreek-Waterland te werk gaan.” Volgens Kolman is het tekenen van het convenant een goede stap op weg naar een veiliger farmaceutische zorg. “Na het tekenmoment zullen we frequent blijven evalueren. Het convenant is geen simpel papiertje, maar een belangrijke richtlijn waar we ons allemaal aan committeren. Ik denk dat het heel belangrijk is dat we tussen de disciplines bezig zijn. Door de nieuwe zorgstructuur verschuift de zorg steeds meer van de tweede- naar de eerstelijn. Huisartsen, apothekers en thuiszorgorganisaties zijn de drie partijen die die zorg in de praktijk waar moeten gaan maken. Het is dan goed dat er basale afspraken zijn over hoe we samen te werk gaan.”

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven