Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven

“Wij helpen mensen met kanker hun kracht en zelfstandigheid terug te vinden”

Soort nieuws: ZONH nieuws
Thema: Organiseren van zorg
Datum: 22-05-2017

Netwerk Oncologische Zorg op eigen benen

Drie jaar na de start staat het Netwerk Oncologische Zorg (NOZ) er goed voor. ZONH blikt terug en vooruit met voorzitter Ann Taveirne van dit multidisciplinaire eerstelijnsnetwerk voor behandeling en begeleiding van (ex-)kankerpatiënten.

“In mijn praktijk kreeg ik steeds vaker vragen van kankerpatiënten”, zegt Ann Taveirne, directeur van een grote fysiotherapiepraktijk die gespecialiseerde zorg biedt. “Ze wilden weten wat ze wel en niet zouden mogen of kunnen als ze een chemokuur hadden of als ze geopereerd zouden worden. In 2010, toen ik startte met de masteropleiding oncologiefysiotherapie, leerde ik Marlous de Vroome kennen, coördinator oncologische zorg Noordwest Ziekenhuisgroep. We hadden goede gesprekken over de vraag: kunnen kankerpatiënten dicht bij huis goede zorg krijgen? Marlous en ik besloten daar samen werk van te maken. Marlous kwam in contact met ZONH en zo ging het opzetten van het netwerk in 2014 van start.”

Up-to-date

ZONH leverde de expertise die nodig is om een multidisciplinair project op te zetten: hoe bouw je een netwerk op, hoe kom je tot een missie en visie? Ann: “We kregen zowel bij het aanvragen van subsidies als bij het opstellen van protocollen begeleiding. ZONH was ook erg sterk in het verbinden van de mensen van ons beginnende netwerk met hun eigen netwerk.”
Inmiddels telt het NOZ 35 leden, vooral fysiotherapeuten, maar ook diëtisten en psychologen. “Het is een netwerk van deskundige en bevlogen zorgverleners in Noord-Kennemerland en de Kop van Noord-Holland. We helpen mensen met en na kanker buiten het ziekenhuis om hun kracht en zelfstandigheid terug te vinden.” Veel fysiotherapeuten van het NOZ hebben net als Ann de masteropleiding oncologiefysiotherapie gevolgd of ronden die binnenkort af. Het netwerk let erop dat de leden up-to-date blijven en cursussen volgen. “We willen dat ziekenhuisartsen hun patiënten naar ons verwijzen. Dat doet een arts alleen als hij weet dat degenen naar wie hij verwijst, goed opgeleid zijn en oncologische kennis hebben.”

Actief

Patiënten weten meestal niet welke oncologische (na)zorg er buiten het ziekenhuis is en waar die is. Vragen hebben ze genoeg, in de herstelfase net zo goed als in de behandelfase, of wanneer blijkt dat genezing niet meer mogelijk is: ‘Wat kan ik, wat mag ik, wat is goed voor mij?’ “Bij de zorgverleners van het netwerk kunnen ze in elke fase van hun ziekte terecht met hun vragen en angsten en krijgen ze zorg op maat. Ook leren ze lotgenoten kennen. Ze worden in een groep opgenomen en dat heeft een positieve invloed. Je ziet iemand die altijd zit te zitten, actief worden. Je haalt iemand als het ware even uit het ziekzijn.”

Onder de indruk

NOZ is niet het enige in zijn soort in Nederland, maar het onderscheidt zich van andere netwerken doordat de leden gespecialiseerd zijn in oncologische zorg binnen hun discipline. Ook heeft het NOZ behandelprotocollen waarvan de kwaliteit goed wordt bewaakt. Door de (geanonimiseerde) patiëntgegevens die de NOZ-leden maandelijks aanleveren, ontstaat inzicht in de patiëntgroepen van het netwerk: wie worden behandeld, door wie zijn ze verwezen en wat zijn de behandelresultaten? Met die gegevens toont het netwerk bijvoorbeeld aan dat patiënten het traject van chemotherapie beter kunnen doorstaan met behoud van medicatiedosering waardoor de behandeling effectiever is en patiënten hun conditie zoveel mogelijk behouden. Over de data-analyse is overleg met de Noordwest Ziekenhuisgroep en zorgverzekeraars als belangrijkste stakeholders. “VGZ was onder de indruk van onze gegevens, want daaruit blijkt dat onze zorg doelmatig is en dat is voor de verzekeraar belangrijk. Ook zijn we uitgenodigd door het Integraal Kankercentrum Nederland voor een presentatie en vragen andere netwerken in het land ons wel eens om te vertellen hoe we werken. Ik ben er trots op dat we dat bereikt hebben.”
De data-analyse geeft ook richting aan verdere activiteiten van het netwerk, zoals deskundigheidsbevordering of een actievere benadering van bepaalde groepen verwijzers.

Tevreden

Het NOZ gaat nu zonder begeleiding vanuit ZONH verder. Ann heeft er vertrouwen in. “De uitdaging is nu om de drive te behouden. Het is vooral belangrijk dat we blijven werken aan bekendheid onder verwijzers en andere zorgverleners. Daarom hebben we ook bijeenkomsten georganiseerd voor oncologiewijkverpleegkundigen. Dan leer je elkaar kennen en weet je elkaar gemakkelijker te vinden. We zijn van plan regelmatig deskundigen uit te nodigen, bijvoorbeeld een huisarts met ervaring met palliatieve en terminale patiënten en een docent communicatie die ons kan bijscholen in goede communicatie met palliatieve en terminale patiënten. Maar we zijn pas echt tevreden als het ziekenhuis structureel naar ons verwijst. Onze verwijsbrief is in ieder geval goedgekeurd door het ziekenhuis!”

Meer informatie: www.netwerkoncologischezorg.nl.

Meer weten?

Neem contact op met Liliane Sinke, projectmanager

Liliane Sinke

072-541 4600

 

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht

Gerelateerd nieuws


Reageer op dit nieuwsbericht


Reacties (0)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van het ZONH-nieuws in uw regio? Schrijf u gratis in voor onze digitale nieuwsbrief.

Inschrijven