Basiscursus Palliatieve Zorg voor verzorgenden op 13 maart in Alkmaar

13-03-2018

Bij palliatieve zorg wordt gestreefd naar een optimale levenskwaliteit voor mensen met een beperkte levensverwachting door: het voorkomen en verlichten van lijden, vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psycho-sociale en spirituele aard.

Als verzorgende heeft u contact met zorgvragers in de palliatieve fase en signaleert u vaak als eerste een verandering in conditie, ADL of gedrag. In deze cursus leert u via de werk- en denkmethode ‘signaleren door verzorgenden’ de geobserveerde veranderingen goed in kaart te brengen en multdisciplinair te bespreken.

Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met de Netwerken Palliatieve Zorg Noord Holland en Flevoland en wordt op verschillende locaties aangeboden. In de digitale leeromgeving vindt u achtergrondartikels, filmpjes, richtlijnen en opdrachten. De docenten hebben een uitgebreide praktijkervaring in de palliatieve zorg.

Programma

Module 1: Inleiding in de palliatieve zorg. Inleiding in de palliatieve zorg, uitleg van de methode ‘Signaleren in de palliatieve fase’. Daarnaast wordt het onderwerp dyspnoe behandeld.

Module 2 en 3: Pijn, vermoeidheid en andere fysieke problemen. De belangrijkste fysieke problemen, waaronder: pijn, vermoeidheid, mondverzorging, misselijkheid en braken en vocht en voeding worden behandeld.

Module 4: Delier en beslissingen rondom het levenseinde. Herkennen, omgaan en behandelen van delier. Voltooid leven, het verschil tussen sedatie en euthanasie en uw eigen ervaringen. Ook het bewust afzien van eten en drinken wordt hier behandeld.

Module 5: Psychosociale zorg en STEM. Rouw, psychosociale aspecten en communicatie over het levenseinde.

Module 6: Zorg voor de zorgenden. Gaat over u. Wat doet het met je als je te maken hebt met verlies, verdriet en afscheid?

Doelgroep

Verzorgenden niveau 3 in de regio's Noord-Kennemerland, West-Friesland, Kop van Noord-Holland en Zaanstreek-Waterland

Duur

Zes middagen van 13.30 tot 16.30 uur en leren in de digitale leeromgeving. Rekent u op twee uur voorbereidingstijd per bijeenkomst.

Data, locaties, kosten en inschrijving

Zie voor een actueel overzicht:

www.vumcacademie.nl > domein vakinhoudelijk

Accreditatie

Voorwaarde voor accreditatie is dat u alle bijeenkomsten heeft voorbereid en alle zes bijeenkomsten aanwezig bent geweest. Dan ontvangt u ook na afloop een bewijs van deelname.

Overig

U beschikt over een computer met internetverbinding.

Informatie

Voor meer informatie, ook over de mogelijkheden voor Incompany, kunt u contact opnemen met Monique Panneman, Opleider. Email: m.panneman@vumc.nl of tel: 020 444 4262.

Basiscursus Palliatieve Zorg voor verzorgenden in samenwerking met de Netwerken Palliatieve Zorg Noord Holland en Flevoland

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht