Basiscursus Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen op 21 februari in Purmerend

21-02-2018

Bij palliatieve zorg wordt gestreefd naar een optimale levenskwaliteit voor mensen met een beperkte levensverwachting door: het voorkomen en verlichten van lijden, vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard.

Tijdens uw werkzaamheden als verpleegkundige wordt u regelmatig geconfronteerd met zorgvragers die een levens-bedreigende aandoening hebben waarbij verschillende klachten en symptomen van invloed zijn op het welzijn en de ervaren kwaliteit van leven.

In deze praktijkgerichte cursus leert u via de werk- en denkmethode ‘palliatieve besluitvorming’ op een systematische manier adequaat te reageren op problemen die zich voordoen, rekening houdend met de prioriteiten en wensen van de zorgvrager. Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met de Netwerken Palliatieve Zorg Noord Holland en Flevoland en wordt op verschillende locaties aangeboden tijdens zes dagdelen.

In de digitale leeromgeving vindt u achtergrondartikels, filmpjes, richtlijnen en opdrachten. De docenten hebben een uitgebreide praktijkervaring in de palliatieve zorg.

Programma

Module 1: Inleiding in de palliatieve zorg Inleiding in de palliatieve zorg, uitleg van de werk- en denkmethode ‘besluitvorming in de palliatieve fase”. Daarnaast wordt het onderwerp dyspnoe behandeld.

Module 2 en 3: Pijn, vermoeidheid en andere fysieke problemen. De belangrijkste fysieke problemen, waaronder: pijn, vermoeidheid, mondverzorging, misselijkheid en braken en vocht en voeding worden behandeld.

Module 4: Delier, palliatieve sedatie en euthanasie. Herkennen, omgaan en behandelen van delier. Wat is het verschil tussen sedatie en euthanasie en wat zijn uw ervaringen? Ook het bewust afzien van eten en drinken wordt hier behandeld.

Module 5: Psychosociale zorg en STEM. Rouw, psychosociale aspecten en communicatie over het levenseinde.

Module 6: Zorg voor de zorgenden. Gaat over u. Wat doet het met je als je te maken hebt met verlies, verdriet en afscheid?

Doelgroep

Verpleegkundigen uit de regio's: Zaanstreek Waterland, Noord-Kennemerland, Kop van Noord-Holland en West-Friesland.

Duur

Zes middagen van 13.30 tot 16.30 uur en leren in de digitale leeromgeving. Rekent u op twee uur voorbereidingstijd per bijeenkomst.

Data, locaties, kosten en inschrijving

Zie voor een actueel overzicht: www.vumcacademie.nl > domein vakinhoudelijk

Accreditatie

Voorwaarde voor accreditatie is dat u alle bijeenkomsten heeft voorbereid en alle zes bijeenkomsten aanwezig bent geweest. Dan ontvangt u ook na afloop een bewijs van deelname.

Overig

U beschikt over een computer met internetverbinding.

Informatie

Voor meer informatie, ook over de mogelijkheden voor Incompany, kunt u contact opnemen met Monique Panneman, Opleider. Email: m.panneman@vumc.nl of tel: 020 444 4262.

Basiscursus Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen In samenwerking met de Netwerken Palliatieve Zorg Noord Holland en Flevoland

Deel via e-mail Print de pagina
terug naar het overzicht